Afgørende at egenbetaling på tandlæge ikke stiger

Rådet mener ikke, der er klarhed for, at ændringer i voksentandplejen ikke vil øhe egenbetalingen for tandpleje for socialt udsatte og andre mindrebemidlede

Høringssvar

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og klage- og erstatningsadgang (Tandpleje til voksne i privat praksis, tilskud, klageadgang m.v.)

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen af udkastet til lovforslag.

Det fremgår af lovforslaget, at I forlængelse af den politiske aftale om nye rammer for voksentandplejen, gives sundheds- og ældreministeren bemyndigelse til sikre, at de nuværende rammer for tandplejen videreføres, indtil den nye ramme er på plads, samt til at foretage skridt for at sikre, at den økonomiske ramme på området fremover overholdes.

Rådet mener dog ikke, at der er tilstrækkelig klarhed ift., hvorvidt ændringerne kan komme til at betyde en øget egenbetaling. I den forbindelse anbefaler Rådet, at det skrives ind i lovforslagets bemærkninger, at ændringerne med garanti ikke vil betyde en øget egenbetaling for socialt udsatte og andre borgere på kontanthjælp, som i forvejen har yderst vanskeligt ved at kunne betale for den nødvendige tandbehandling.

Rådet henviser i den forbindelse til, at Statens Institut for Folkesundhed har dokumenteret, at socialt udsattes tandtilstand er markant dårlig, samt at egenbetalingen på tandbehandling er en afgørende barriere ift., om socialt udsatte får en ordentlig tandbehandling. Undersøgelsen SUSY UDSAT fra 2012 viser bl.a., at 43 pct. af socialt udsatte har mindre end 20 tænder tilbage, og at 15 pct. har haft tandsmerter indenfor de seneste 14 dage.

For så vidt angår de kommende politiske forhandlinger om nye rammer for voksentandplejen anbefaler Rådet, at aktører med kendskab til socialt udsattes situation inddrages i dette arbejde.