Socialt udsatte rammes, når man ikke kan betale med kontanter

Regeringen har stillet forslag om, at butikker får lov til at afvise kontanter i aften- og nattetimerne. Det er et forslag, som rammer socialt udsatte. Mange socialt udsatte, herunder psykisk syge, har ikke adgang til at bruge elektroniske betalingsmidler og er i høj grad afhængige af at kunne betale med kontanter. Rådet er derfor kritiske overfor regeringens forslag.

Høringssvar

Høring over forslag til lov om betalinger

Erhvervsministeren har sendt ovenstående lovforslag i høring, som blandt andet indebærer en lempelse af kontantregelen. Rådet for Socialt Udsatte har følgende kommentarer hertil:

Det foreslås, at den generelle forpligtelse til at modtage kontant betaling (kontantregelen) fremover ikke finder anvendeles i aften- og nattetimerne. Med forslaget vil detailhandlen således kunne undlade at modtage kontanter i aften- og nattetimerne. Rådet for Socialt Udsatte kan ikke støtte dette forslag. Der er socialt udsatte grupper, som ikke har eller ikke kan anvende et elektronisk betalingsinstrument. Rådet for Socialt Udsatte er af den opfattelse, at kontantreglen beskytter disse grupper, og derfor nu mere end nogensinde før – i takt med, at elektroniske betalingsinstrumenter vinder frem – har sin berettigelse

Socialt udsatte, herunder hjemløse, stof- og alkoholmisbrugere, sindslidende og andre med komplekse sociale problemer, er en samfundsgruppe, som er marginaliserede i forhold til så godt som alle livets forhold. Det er en gruppe, som i væsentligt omfang bruger kontanter som betalingsmiddel på alle tider af døgnet. Det skyldes fx, at socialt udsatte ikke har eller kun vanskeligt har adgang til brugen af digitale platforme. Det betyder også, at mange socialt udsatte ikke har fortroligheden med de digitale løsninger. Socialt udsatte uden fast bopæl har desuden svært ved at opbevare dankort, nem-id-kort osv., som ofte er borte i perioder. Dertil kommer, at anvendelsen af kontanter kan være en måde for socialt udsatte at administrere egen økonomi på. Nogle socialt udsatte har svært ved at styre deres forbrug, fx pga. misbrug af stoffer eller alkohol eller psykiatriske diagnoser.

Rådet for Socialt Udsatte mener ikke, at der endnu er opfundet alternativer til kontanter, som vil løse socialt udsattes udfordringer, hvis de fremover ikke kan betale med kontanter på bestemte tidspunkter af døgnet.

Rådet for Socialt Udsatte mener grundlæggende, at kontantregelen bør bevares i sin nuværende form indtil alternativerne er udviklet, så de også er brugbare og almindeligt tilgængelige for samfundets mest marginaliserede grupper. Men skal der lempes, kunne en alternativ mulighed være, at butikker fortsat forpligtes til som minimum at tage imod kontanter op til et mindre beløb på under fx 200 kr. eller alene forpligtes til at tage imod lige penge. Derved behøver butikkerne ikke ligge inde med en større kontantbeholdning, hvorved røveririsikoen minimeres jf. lovforslagets intentioner. Det sikres, at alle samfundsgrupper kan købe det fornødne (cigaretter, en cola el. lign) på lige fod med og på de tidspunkter hvor alle andre borgere i samfundet kan handle. Det fremgår af lovforslaget, at erhvervsministeren kan bestemme, at undtagelsen fra kontantregelen i aften- og nattetimerne ikke finder anvendelse på bestemte typer af betalingsmodtagere. Ministeren får således med forslaget hjemmel til at fastsætte, at visse betalingsmodtagere skal modtage kontanter hele døgnet. Som eksempler nævnes døgnapoteker, lægevagten og tandlægevagten. Rådet for Socialt Udsatte mener, at denne liste – såfremt lovforslaget bliver vedtaget – bør være bredere. Fx bør også offentlig transport, taxabranchen og restaurationsbranchen være forpligtet til at tage imod kontanter på alle tidspunkter af døgnet under hensyntagen til de udsatte grupper, som ikke har eller ikke kan anvende et elektronisk betalingsinstrument.