Godt at kommuner skal tilbyde anonym stofmisbrugsbehandling

I et høringssvar om tilbud om anonym behandling af stofmisbrugere (udkast til lov om ændring af lov om social service og lov om social tilsyn) bakker Rådet op om forslaget om, at kommunerne fremover forpligtes til at tilbyde anonym ambulant stofmisbrugsbehandling. Men Rådet mener dog, at lovforslaget er alt for snævert i afgrænsningen af de målgrupper, der kan have stor gavn af anonym stofmisbrugsbehandling. Læs hele Rådets høringssvar herunder.

Høringssvar

Høringssvar vedrørende udkast til lov om ændring af lov om social service og lov om social tilsyn (tilbud om anonym behandling af stofmisbrugere)

Rådet takker for høringen, og bakker op om forslaget om at kommunerne fremover forpligtes til at tilbyde anonym ambulant stofmisbrugsbehandling.

Med afsæt i erfaringerne fra Socialstyrelsens evaluering af forsøgsprojektet foreslås det, at målgruppen for bestemmelsen bliver personer med behandlingskrævende stofmisbrug, men som ikke derudover har sociale problemer. Formålet er at tiltrække borgere som ikke forventes at ville have opsøgt behandlingssystemet samt at forebygge, at denne gruppe af borgere på sigt udvikler sociale problemstillinger ud over stofmisbruget. Samtidig er målgruppen kendetegnet ved en relativ tæt tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet.

Fra evalueringen fremgår det, at målgruppen finder det stigmatiserende at skulle opsøge de nuværende kommunale behandlingstilbud, og ikke ser sig selv som misbrugere. Af samme årsag foreslås det i lovforslaget at tilbuddet om anonym stofmisbrugsbehandling (§ 101 a) fremadrettet afskilles fysisk fra den øvrige stofmisbrugsbehandling.

Rådet er enig i at det er vigtigt at differentiere misbrugsproblemets karakter og belastningsgrad i forhold til den enkelte borger, da tilbuddene skal kunne matche alle forskellige grader af misbrugsintensitet og karakteristika. Men Rådet mener dog at lovforslaget er alt for snævert i afgrænsningen af de målgrupper, der kan have stor gavn af anonym stofmisbrugsbehandling. Det kan være førtidspensionister, modtagere af sygedagpenge, arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere m.fl. som ikke har komplekse sociale problemer, men som i lighed med personer i job kan miste kontrollen over det, de opfatter som et rekreativt stofmisbrug.

Rådet mener heller ikke, at det er hensigtsmæssigt generelt at udelukke socialt udsatte fra målgruppen. Der kan gøre sig særlige forhold gældende, som betyder, at anonym misbrugsbehandling er den bedste behandling. Det bør være op til lederen af behandling at vurdere dette.

Rådet er bevidst om at ét af formålene også er at tiltrække nye og ukendte misbrugere til behandlingssystemet, hvilket Rådet finder positivt, men mener at lovforslaget i sin nuværende ordlyd er for begrænset ved at undtage grupper i befolkningen ud fra nogle socioøkonomiske kriterier.