Husk også forældrene til de udsatte unge

En ny lov betyder, at der skal holdes netværkssamråd” med fagfolk og forældre til unge, som har begået alvorlig kriminalitet. Men forældrene til de udsatte unge kan også selv være sårbare og have sociale problemer som alkohol- og/eller narkotikamisbrug samt psykiske lidelser. Derfor kan der være brug for en særlig indsats i kommmunikationen med forældrene om den udsatte unge. Det gør Rådet for Socialt Udsatte opmærksom på i høringssvaret til loven. Nedenfor kan du læse hele høringssvaret.

Høringssvar

Svar på høring om lov om ændring af lov om social service (Ny indsats mod asocial adfærd mv.)

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen. Forslaget om ændringer i lov om social service indebærer bl.a. en ny forpligtelse til afholdelse af ”netværkssamråd” med forældre til unge, som har begået alvorlig kriminalitet, samt med fagpersoner og med den unge selv.

Rådet for Socialt Udsatte gør opmærksom på, at forældrene i de udsatte familier, som ordningen ofte vil berøre, selv kan være sårbare og have komplekse sociale problemer, herunder alkohol- og/eller narkotikamisbrug samt psykiske lidelser.

Rådet bemærker derfor, at der fra myndighedernes side i forhold til ”netværkssamråd” altid bør tages højde for, om forskellige sociale problemstillinger, som forældrene i de udsatte familier eventuelt har, nødvendiggør en særlig socialpædagogisk indsats fra myndighedernes side – det gælder ikke mindst i relation til kommunikationen mellem myndighederne og forældrene i sagen.

Ovenstående bemærkning gælder naturligvis også i forhold forsøgsprojektet ”Aftale om god opførsel”, som nævnes i lovforslaget og indebærer, at der udarbejdes en skriftlig aftale om ændret adfærd – ”god opførsel” – på et møde mellem kommunen, skolen, politiet, den unge, som har begået alvorlig kriminalitet, og den unges forældre.

I forhold til den del af lovforslaget, som omhandler en ligestilling mellem hhv. unge under og over 18 år på anbringelsessteder efter servicelovens § 66, stk. 1, nr. 5 og 6, i forhold til brug af visse former for magtanvendelse - mhp. forebyggelse og forhindring af kriminalitet - har Rådet ingen bemærkninger.

Afslutningsvis vil Rådet i øvrigt gerne bemærke, at Rådet finder det unødigt stigmatiserende og kontraproduktivt i forhold til resocialisering af unge kriminelle at anvende betegnelsen ’asocial adfærd’ om ungdomskriminalitet – også selvom der er tale om alvorlig ungdomskriminalitet.