Positivt med koordinerende indsatsplaner

Rådet bifalder initiativet med at styrke samarbejdet om indsatsen for borgere med psykiske lidelser og samtidigt stofmisbrug eller alkoholafhængighed og kan overordnet bakke op om forslaget med de koordinerende indsatsplaner. Da man i retningslinjerne lægger vægt på borgerens frivillige og aktive medvirken, bør dette dog også afspejles i skemaet. Læs hele Rådets høringssvar i filen.

Høringssvar

Høringssvar vedrørende høring af udkast til ”Retningslinjer for udarbejdelse af koordinerende indsatsplaner”

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen.

Rådet bifalder initiativet med at styrke samarbejdet om indsatsen for borgere med psykiske lidelser og samtidigt stofmisbrug eller alkoholafhængighed, og kan overordnet bakke op om forslaget med de koordinerende indsatsplaner.

Som beskrevet i høringsudkastet skal de koordinerende indsatsplaner fungere som en overbygning til de eksisterende planer (eksempelvis handle- og behandlingsplaner i psykiatrien samt de socialfaglige handleplaner og behandlingsplaner i kommunalt regi).

Da man i retningslinjerne lægger vægt på borgerens frivillige og aktive medvirken, bør dette også afspejles i skemaet. Derfor foreslår Rådet, at der i skemaet for indsatsplanen tydeliggøres, hvorvidt der er indgået en udskrivningsaftale eller udarbejdet en koordinationsplan. Dette kan eksempelvis gøres ved at give hver af de to planer en selvstændig rubrik i skemaet. Begrundelsen er at der er stor forskel på de to instrumenter, idet udskrivningsaftalen er en frivillig indgået aftale, koordinationsplanen er noget der påtvinges uden borgerens samtykke.

Rådet vil dog som en generel kommentar udtrykke bekymring for om de koordinerede indsatsplaner blot bliver en yderligere plan i rækken af planer. Det kan opleves som en stor belastning for socialt udsatte mennesker at skulle genfortælle en ofte kaotisk livsituation over for forskellige og skiftende ansatte.

En forudsætning for en vellykket koordinerende indsats kræver en samtidig indsats, hvor den faglige viden udvikles og bevares. Det er kendt at viden om både misbrug og psykiatri er en mangelvare både i psykiatrien og på misbrugscentrene.

Rådet opfordrer derfor til at der tages initiativ til dialog om at inddrage den viden der respektivt findes i psykiatrien og i misbrugsbehandlingen.