Rådet tilslutter sig ikke forslag om afværgehjælp

Rådet finder overvejende de foreslåede ændringer ift. servicelovens magtanvendelsesregler positive. Dog kan Rådet ikke tilslutte sig forslaget om afværgehjælp. Hensynet til at afværge ødelæggelse af indbo eller andre værdier vurderes ikke at stå mål med det indgreb, det vil nødvendiggøre.

Høringssvar

Ændrede regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne samt indførelse af mulighed for målretning af botilbud til unge og kommunal dækning af skader forvoldt af lejere i almene boliger

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen. Rådet har følgende bemærkninger:

Servicelovens magtanvendelsesregler: Rådet finder overvejende de foreslåede ændringer positive. Forslaget vurderes generelt at balancere hensynet mellem den enkeltes selvbestemmelse og integritet på den ene side og muligheden for at yde omsorg over for mennesker med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne på den anden.

Dog kan Rådet ikke tilslutte sig forslaget om afværgehjælp. Hensynet til at afværge ødelæggelse af indbo eller andre værdier vurderes ikke at stå mål med det indgreb, det vil nødvendiggøre. Der kan være risiko for, at personalet ved at gribe ind over for personer, der i affekt fx ødelægger deres egne ting, kan komme til at eskalere situationen og udsætte både sig selv og borgeren for fare.

Reglerne om botilbud efter serviceloven og almene plejeboliger efter almenboligloven Rådet er positiv over for forslaget om kommunal dækning af skader forvoldt af lejere i almene boliger og finder, at det øger fleksibiliteten i forhold til anvisning af boliger til personer med funktionsnedsættelser eller særlige sociale problemer. Som det fremgår af forslagets bemærkninger, er der et omfattende sammenfald mellem målgruppen for længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 og målgruppen for almene plejeboliger, og tilbuddene kan have ens indretning og bemanding. Dette bør også afspejles i kommunens muligheder for at afholde udgifter til istandsættelse af skader i boligerne.

For så vidt angår forslaget om målretning af botilbud til unge vil Rådet kvittere for bestræbelsen på at skabe ungdomsmiljøer for unge, der har brug for at bo på botilbud. Rådet vil dog samtidig henlede opmærksomheden på de flaskehalse, der kan komme til at opstå, når beboere i botilbud for unge fylder 35 år. Flere kommuner har lange ventelister til botilbud, og det er formodentlig ikke realistisk, at det er muligt at finde egnede botilbud med et års varsel til alle, der har brug for dette. Rådet vil understrege, at der skal være tilstrækkelig kapacitet på øvrige botilbud til beboere, der fylder 35 år, og at ændringerne ikke må medføre, at beboere er nødt til at flytte til et botilbud, de ikke ønsker at bo på, eller at flytte i egen bolig, hvor de ikke kan få den nødvendige hjælp. Med venlig hilsen