Rehabilitering forudsætter en reel inddragelse af borgeren

Der bør være nogle formelle retningslinjer for, hvorvidt kommunen reelt forpligtiger sig til at tage højde for borgerens vurderinger i rehabiliteringsteamets endelige indstilling til kommunen. Det åbner en mulighed for, at udformningen i praksis ikke tilgodeser borgerens egne ønsker og ambitioner. Det er Rådets vurdering, at borgerens motivation skærpes, hvis denne føler sig reelt medinddraget og har formelle rettigheder, som borgeren kan henvise til i samarbejdet med rehabiliteringsteamet og kommunen.

Høringssvar

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen.

Det er afgørende for god rehabilitering, at borgeren har ejerskab til planen og de aktiviteter, der skal gennemføres. Bekendtgørelsen indeholder ingen formelle retningslinjer for, hvorvidt kommunen reelt forpligtiger sig til at tage højde for borgerens vurderinger i rehabiliteringsteamets endelige indstilling til kommunen. Det åbner en mulighed for, at udformningen i praksis ikke tilgodeser borgerens egne ønsker og ambitioner. Det er Rådets vurdering, at borgerens motivation skærpes, hvis denne føler sig reelt medinddraget og har formelle rettigheder, som borgeren kan henvise til i samarbejdet med rehabiliteringsteamet og kommunen. Rådet er af den overbevisning, at perspektivet for indsatsen gøres mere holdbar, hvis kommunen får pligt til at tage højde for borgerens ønsker og vurderinger af egen sag i forbindelse med afgørelsen.

Derudover vil Rådet pege på, at der i forhold til borgere med psykosocialt eller anden form for handicap mangler en handicapfaglig vinkel i bekendtgørelsen. Det bør tydeliggøres, at der i den forberedende del af rehabiliteringsplanen bør indgå en vurdering af borgenes eventuelle handicap, og at der i indstillingen til ressourceforløb og anden indsats bør indgå, hvilke former for rimelig tilpasning og handicapkompenserende indsatser, der kan være behov for.