Usikkert hvilken betydning regelforenkling får for socialt udsatte

Rådet støtter principielt, at regler for beskæftigelsesindsatser forenkles. Men det er uklart, hvilken betydning lovforslagene får for beskæftigelsesindsatsen for socialt udsatte.

Høringssvar

Høring om udkast til lovforslag om ny hovedlov på beskæftigelsesområdet: Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats samt udkast til konsekvenslovforslag

Rådet kan principielt støtte, at reglerne for beskæftigelsesindsatserne bliver forenklet og med færre, men relevante proceskrav. Ligeledes bakker Rådet op om, at indsatserne skal tage udgangspunkt i den enkeltes situation og tilpasses denne. Det er imidlertid afgørende, at kommunerne ikke bare kan undlade at give tilbud og efterlade socialt udsatte uden noget. Nylig statistik fra Beskæftigelsesministeriet viser, at ca. 30.000 kontanthjælpsmodtagere har modtaget kontanthjælp i 5 år eller mere. Der er mange kontanthjælpsmodtagere, der har behov for forskellige former for indsatser i forhold til en hverdag med noget fornuftigt og relevant at lave. Det er vigtigt, at kommunerne tilbyder borgerne de indsatser – beskæftigelses-, sundhedseller sociale indsatser, som borgeren har behov for eller ret. Kommunerne må heller ikke have mulighed for eller incitament til at parkere borgere på kontanthjælp i stedet for at gennemføre en afklaring af arbejdsevnen og afhængigt af borgerens arbejdsevne visitere til førtidspension eller fleksjob.

Rådet mener, at den del af forslaget, som lægger op til en øget digitalisering af kontakten med borgeren, skal forsynes med tilstrækkelig sikkerhedsgarantier for at holde socialt udsatte skadesfri af digitaliseringen. Dette kan være store hindre for mange socialt udsatte borgere, og det er uacceptabelt, hvis disse oplever deres ydelse sanktioneret pga. manglende evne eller mulighed for at leve op til kravene om digital kommunikation. Det er afgørende, at socialt udsatte hurtigt og uden besværligheder kan blive fritaget for den digitale kommunikation med jobcenteret.

Det er uklart for Rådet, hvilken betydning lovforslagene får for beskæftigelsesindsatsen for socialt udsatte. Særligt fordi det i høj bliver op til det enkelte jobcenter, hvordan det fremadrettet vil gøre bruge af den øget frihed og muligheden for at lave mere individuelle vurderinger ift. indsatser og intensitet. Ligeledes er det uklart, hvordan ændringerne i den nye hovedlov for aktiv beskæftigelse skal spille sammen med de kommende regler om helhedsorienteret indsats jf. den politiske aftale fra december 2018.