Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Behov for flere boliger til hjemløse

03. maj 2013
Foto af mand med en rullevogn med sine ejendele.

"Helt generelt mangler der boliger, der passer til hjemløse. Ikke nødvendigvis særligt indrettede skæve boliger som dem, der indvies i Brønshøj, men også mere almindelige boliger til en husleje, som er til at betale."

Sådan siger Rådets formand, Jann Sjursen, idag i en artikel i Politiken, der handler om såkaldt skæve boliger for hjemløse.

Her kan du læse et uddrag af artiklen: 

 

Behov for skæve boliger er større end udbuddet

I næste uge indvies ti nye skæve boliger i Brønshøj i København. Initiativtagerne kalder det selv for '2.generation'. Med en række nye finesser. Husene kommer, efter at der i en halv snes år har været eksperimenteret flere steder i landet med boliger til hjemløse. I København er der i forvejen skæve boliger i Valby og på Amager, men til forskel fra dem er der i de nye rækkehuse på Toften to værelser og ikke kun et.

Projektleder Jesper Birn Lindeberg fra administrationsselskabet KAB understreger, at det kan være svært for et boligselskab eller en anden initiativtager at påtage sig ansvaret for at opføre og drive den slags boliger.
- Der skal tages højde for rigtig mange faktorer. For man ved jo på forhånd, at der kan være mange problemer undervejs med sociale problemer, siger han.
Ved skæve boliger er det en afgørende faktor, at kommunen ansætter en social vicevært, som hjælper beboerne med at få hverdagen til at fungere. Sådan bliver det også i Brønshøj.

På godt fire år har staten brugt en halv milliard kroner på en hjemløsestrategi, som er forlænget til september i år.
Selv om indsatsen først skal evalueres senere, kan formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, allerede nu fornemme, at hjemløsekurven ikke for alvor er knækket endnu.
Han mener, at der helt generelt mangler boliger, der passer til hjemløse. Ikke nødvendigvis særligt indrettede skæve boliger som dem, der indvies i Brønshøj, men også mere almindelige boliger til en husleje, som er til at betale.
Han hæfter sig især ved, at der ser ud til at være en tilgang af unge til de hjemløses rækker.
Sådan var det i hvert fald ved den seneste hjemløsetælling i 2011, og han frygter, at billedet ikke er blevet bedre, når der om kort tid kommer nye tal.

Når hjemløsetallet stiger over en række år, hvor der samtidig bruges 500 mio. kr. på at bekæmpe hjemløshed, er det ikke det samme som en fiasko, understreger Jann Sjursen.
Han taler ikke for, at der skal sættes en ny halv milliard statskroner af.
- Men det er vigtigt, at alle de mange gode metoder, der er blevet udviklet under de sidste fire års indsats, nu gribes af kommunerne, der har pligten til at gøre noget ved hjemløshed.


(Politikens papiravis, side 6-7)