Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Debat: Lovforslag om socialtandpleje er test af, om regeringer tager hånd om samfundets mest udsatte

10. mar. 2020

Regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke i front har et lovforslag om socialtandpleje undervejs til Folketinget. Det er et meget vigtigt forslag, der forhåbentlig giver mange socialt udsatte en hårdt tiltrængt hjælp til tænderne.

Af Vibe Klarup, formand for Rådet for socialt Udsatte. Indlægget er bragt i Kristeligt Dagblad den 9. marts 2020, 1. sektion, side 20.

Det er konkret sundhedspolitik for mennesker på bunden af samfundet. Lovforslaget er en lakmusprøve på, om regeringen og Folketinget kan vedtage sundhedspolitik for dem på de laveste pladser ved bordet og få politikken ud at virke.

Regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i front har et lovforslag om socialtandpleje undervejs til Folketinget. Det er et meget vigtigt forslag, der forhåbentlig giver mange socialt udsatte en hårdt tiltrængt hjælp til tænderne. Det er konkret sundhedspolitik for mennesker på bunden af samfundet. Lovforslaget er en lakmusprøve på, om regeringen og Folketinget kan vedtage sundhedspolitik for dem på de laveste pladser ved bordet og få politikken ud at virke.

Mange socialt udsatte kan hverken tygge maden eller vise et smil frem. Det er veldokumenteret, at socialt udsatte har store problemer med tandsundheden. De barske realiteter er, at mens under fem procent af befolkningen har færre end 20 tænder i munden, så har 42 procent af socialt udsatte mindre end 20 tænder. Målet på 20 tænder er det, som sundhedseksperter bruger som mål for et funktionsdueligt tandsæt, der både kan tygge maden og smile til omverdenen.

Forklaringerne på den generelt dårlige tandsundhed er mange. Den skyldes blandt andet et liv, der er gør det alt for svært at passe tænderne, brug af medicin, der som bivirkning skader tænderne, skræk for tandlægen, følelsen af at være rigtig uvelkommen hos tandlægen og meget almindeligt i målgruppen ikke at have råd til tandlægeregningen.

Målsætningen med lovforslaget om socialtandpleje er at skabe et tilbud om tandpleje til socialt udsatte i alle dele af landet. I alle kommuner skal socialt udsatte kunne komme til en gratis socialtandpleje, der kan sikre akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje. Det skal være personale, som kender socialt udsatte, der gerne vil behandle dem, og klinikker, der er fleksible nok til, at socialt udsatte kan bruge dem. Der skal også være en opsøgende indsats, for langtfra alle socialt udsatte kommer til tandlægen uden et kærligt puf og en at tage i hånden derhen.

Problemet ligger i, at lovforslaget er en løs rammelovgivning, som kommunerne får ansvaret for at omsætte til tandpleje til socialt udsatte. Det bliver de kompenseret for via overførsel til det kommunale bloktilskud. Når først pengene er der, så er der en risiko for, at pengene ikke bliver brugt fuldt ud på socialt udsattes tænder – for eksempel hvis kommunernes visitationspraksis er meget stram.

Det er vigtigt, at lovforslaget bliver fulgt til dørs med en klar bekendtgørelse, der sikrer, at socialtandplejen når ud til alle socialt udsatte. I den forbindelse bør borgere i substitutionsbehandling også eksplicit omfattes af målgruppen for ordningen.

Forebyggende behandling for borgere, der er indskrevet i socialtandplejen bør også være en del af tilbuddet, så det ikke kun omfatter smertelindring og reparation af tænder. Der bør gøres et ihærdigt forsøg på at forhindre, at reparerede tandsæt forfalder.

Det bliver spændende at følge debatten i Folketinget, men Rådet for Socialt Udsatte venter i lige så høj grad på udkast til bekendtgørelsen om socialtandpleje. Den vil give os svar på, om socialtandplejen bliver en ordning med bid i for socialt udsatte.