Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Preben Brandts erindringer

24. aug. 2012

Preben Brandt, der var formand for Rådet for Socialt Udsatte fra 2002 til 2010, har skrevet sine erindringer. Det er en spændende og på mange måder også en overraskende bog. Vi er mange, der kender Preben fra det offentlige liv som en skarp debattør og utrættelig fortaler for socialt udsatte mennesker. Preben Brandt har været en drivkraft i udviklingen af en ny social indsats for hjemløse. Han har været et fagligt fyrtårn, der med engagement har delt ud af sin viden i Danmark og uden for landets grænser.

 

Særligt kender Rådet Preben som en dygtig formand, der med benene solidt placeret i virkelighedens verden har fostret ideer og tanker om, hvordan indsatsen for socialt udsatte kan forbedres. I bogen kan man læse om hans kampe for at gøre op med den nedværdigende behandling og autoritære tilgang til psykisk syge mennesker, som han mødte på bl.a. Sundholm, og som han troede for længst var begravet. Preben blev med sine oplevelser og erfaringer opsat på at ændre og udvikle tilbuddene til mennesker på samfundets kant. Det bragte ham væk fra den biologisk-medicinske retning og tættere på den psykoanalytiske tænkning. Man kan også læse, hvordan hans synspunkter medførte uoverensstemmelser med Københavns Kommune og daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Med Prebens indsats fulgte således en kritisk men konstruktiv fortaler for socialt udsatte mennesker. En virksomhed, baseret på et menneskesyn, hvor alle mennesker skal behandles ordentligt og med respekt. Hvor ingen mennesker skal behandles med arrogance og nedladenhed, hverken af systemet, eller de personer der er ansat i systemerne for at hjælpe.

 

Bogen er overraskende fordi Preben fortæller om hele sit liv – også det private. Og netop fortællingen om det private er med til at fortælle historien om, hvorfor han blev de udsattes talerør. Preben indvier på nærmeste hold læseren i sine oplevelser gennem en barndom og ungdom, hvor forældrenes skilsmisse, mentale fravær, utallige flytninger og bevægelser mellem samfundets forskellige klassetrin, får ham til at føle sig som hjemløs i sit eget liv. Hans eget unge voksenliv er også præget af mange skift og en søgen efter at finde sin plads i både privat- og arbejdsliv. På Sundholm finder han for alvor en meningsfuld sammenhæng at engagere sig i, og det bliver afsættet til et omfangsrigt engagement for de mere skæve borgere, der altså også fører ham til posten som formand for Rådet for Socialt Udsatte gennem 8 år.    

Udenfor af Preben Brandt udgives på Kristeligt Dagblads Forlag 24. august 2012.