Gå direkte til indhold
  • Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

Pressemeddelelse: Fattigdom er ikke teori

26. feb. 2016
26. februar 2016
Pressemeddelelse
 
Rådet for Socialt Udsatte om SFI-rapport:
Fattigdom er ikke teori

- SFI giver håndfast dokumentation for, at fattigdom i Danmark ikke er en teoretisk størrelse men barsk virkelighed, der fører til et liv på kanten af samfundet.
 
Det siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, på baggrund af en ny SFI undersøgelse, der offentliggøres i dag. Rapporten fastslår, at kontanthjælpen allerede i 2012 var så lav, at det store flertal af modtagere lider urimeligt mange afsavn. En tredjedel har inden for de sidste 3 måneder haft dage, hvor de ikke havde råd til at spise tre gange. Den samme andel har af økonomiske grunde ladet være med at købe lægeordineret medicin. I et velfærdssamfund som det danske, er det beskæmmende, at så mange mennesker ikke har til dagen og vejen.
 
Undersøgelsen understreger derfor, at regeringens kontanthjælpsloft vil gøre en skidt situation endnu værre for endnu flere kontanthjælpsmodtagere. Det forbyder sig selv, siger Sjursen.
 
SFI’s undersøgelse viser, at over 32 procent af økonomisk fattige kontanthjælpsmodtagere lider mindst tre basale afsavn ud af 14 undersøgte basale afsavn. Basale afsavn dækker over grundlæggende behov som et hovedmåltid om dag, tre daglige måltider, varmt vintertøj, opvarmning af bolig, køb af lægeordineret medicin, afholde handicapudgifter mv.
 
Det er et elendigt udgangspunkt ift. at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet ikke at have råd til medicin, mad, tøj og sko - for ikke at tale om busbilletten til jobcenter. Resultaterne sætter fokus på, at kontanthjælpslofterne og 225-timers reglen forarmer og marginaliserer mennesker – det bør Folketinget kræve at få undersøgt grundigt inden lovforslaget vedtages om et par uger, slutter Jann Sjursen.
 
Rapporten ”Fattigdom og afsavn” fra SFI - Det nationale forskningscenter for velfærd udkommer i dag. Det er en meget omfattende undersøgelse af hvordan både økonomisk fattige og ikke-fattige oplever materielle og sociale afsavn.
 
Yderligere oplysninger:
Formand Jann Sjursen: 30 26 49 01