Gå direkte til indhold
icon-mouse-scroll

Pressemeddelelse: Glædeligt at hjemløsekurven er stagneret, men der er lang vej igen

09. sep. 2019

VIVE’s nye hjemløsetælling viser, at antallet af hjemløse er stagneret. Det glæder Rådet for Socialt Udsatte, som dog fortsat er bekymret over det generelt høje antal hjemløse i Danmark og over udviklingen med flere ældre hjemløse og flere hjemløse uden for byerne.

- Det er meget positivt, at kurven over antallet af hjemløse, som har været støt stigende i mange år, nu endelig ser ud til at være stagneret. Men der er lang vej endnu, før vi for alvor har fået vendt udviklingen og knækket kurven, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Især glæder Rådet for Socialt Udsatte sig over, at antallet af unge hjemløse (18-29 år), som ellers har repræsenteret den største stigning de seneste år, er faldet fra 2.292 personer i 2017 til 1.928 personer i 2019.

- Det, at antallet af unge hjemløse er faldet, viser, at man rent faktisk kan gøre noget på hjemløseområdet, hvis man sætter seriøs politisk fokus på det. Der er stadig alt for mange unge hjemløse, men det ser ud til, at kommunerne m.fl. har haft nogle af de rigtige værktøjer oppe af værktøjskassen siden sidste tælling, siger Jann Sjursen.

Bekymrende at hjemløsheden stiger blandt de ældre og rykker ud i landet

En bekymrende tendens i VIVE’s nye hjemløsetælling er, at antallet af midaldrende og ældre hjemløse (50+ år) er steget fra 1.404 personer i 2017 til 1.545 personer i 2019, hvilket nemlig også betyder en stigning i antallet af såkaldt gadesovere. Hjemløsheden ser også ud til at flytte på landet, idet antallet af hjemløse i landkommuner er steget fra 795 personer i 2017 til 976 personer i 2019.

- Det er et wake up call til politikerne, at hjemløsheden stiger blandt de lidt ældre, og at hjemløsheden stiger uden for byerne. Det må ikke være sådan, at man stirrer sig blind på de unge hjemløse, selvom det er her, den største stigning har været i de senere år. Den sociale indsats må ikke kun gå til de unge i byerne. Alle hjemløse har behov for en massiv indsats, så der er fortsat brug for, at regeringen prioriterer indsatsen mod hjemløshed meget højt, slutter Jann Sjursen.

Yderligere oplysninger:

Formand, Jann Sjursen: 30 26 49 01
Sekretariatschef, Ole Kjærgaard: 41 85 10 95