Regeringens tiltag for at støtte hjemløse udlændinge er ikke en rigtig støtte

I en netop udsendt pressemeddelelse vil regeringen give udlændinge uden lovligt ophold mulighed for at blive testet for coronavirus fx i de mobile testenheder. Udlændinge uden lovligt ophold, der bliver testet positive, vil blive tilbudt/påbudt karantæne i asylsystemet, og sundhedsmyndighederne har pligt til at orientere politiet, der skal forestå hjemsendelse efter endt karantæne.

Pressemeddelelse

Afskrækker fra at søge hjælp

Sammenblandingen af en sundhedsindsats for at begrænse udbredelsen af coronavirus blandt en særlig sårbar gruppe af hjemløse og kontrol med opholdsgrundlag er ikke hensigtsmæssig. Truslen om hjemsendelse vil med al sandsynlighed afskrække socialt udsatte med usikkert opholdsgrundlag fra overhovedet at søge hjælp – til fare for ikke blot dem selv men også for resten af samfundet.

- Vi har længe ventet på en løsning fra myndighedernes side på, hvordan vi kan sikre hjemløse uregistrerede migranter mod COVID19. Det er godt, at det nu er muligt at få hjemløse med usikkert eller ikke-legalt ophold testet. Men når test og eventuel efterfølgende karantæne kobles direkte til krav om hjemsendelse, er det spørgsmålet, om det er en brugbar løsning. Vil disse hjemløse overhovedet lade sig teste og modtage hjælp, hvis de kan risikere at blive smidt hjem efterfølgende? siger Vibe Klarup formand for Rådet for Socialt Udsatte

Skal trygt kunne søge og modtage sundhedsfaglig hjælp

Rådet for Socialt Udsatte mener, at det først og fremmest er vigtigt at hindre smittespredning i udsattemiljøer, at hindre dødsfald og at sikre, at alle socialt udsatte kan modtage den nødvendige sundhedsfaglige hjælp.

- Der er stor risiko for, at smitten vil sprede sig i denne meget sårbare gruppe af mennesker. Hjemløse migranter smittet med coronavirus har brug for en sundhedsfaglig indsats ligesom alle andre mennesker og skal trygt kunne lade sig teste for coronavirus og søge hjælp både hos de sociale organisationer og i sundhedssystemet, hvis de er positive. Ellers bliver problemerne ikke løst. Regeringen må i arbejdstøjet igen og komme med et bedre løsningsforslag, slutter Vibe Klarup.

Yderligere oplysninger:

Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup: 26 12 18 32