Udsatte borgere deltager i arbejdet med at skabe forandringer for sig selv og andre

Rådet for Socialt Udsatte udgiver inspirationshæfte og litteraturstudie om deltagelse som vejen til forandring for mennesker i socialt udsatte positioner.

Gruppebillede i semi-fugleperspektiv af deltagerne fra det første landspanelmøde

Deltagerne fra det første møde i Rådets landspanel, som består af repræsentanter fra kommunernes lokale udsatteråd, sammen med bl.a. social- og ældreminister Astrid Krag (S) og formand for Rådet Vibe Klarup.

Pressemeddelelse

Det er så besværligt at inkludere socialt udsatte borgere. De kommer ikke, når vi inviterer dem til møderne, og når de kommer, kan deres input alligevel ikke bruges. 

De synspunkter møder Rådet for Socialt Udsatte indimellem fra kommuner og organisationer, når vi spørger om, hvordan mennesker i socialt udsatte positioner deltager i beslutningsprocesser hos dem.

Derfor udgiver Rådet for Socialt Udsatte en samling af 12 gode eksempler, der viser, at det er muligt at engagere mennesker i socialt udsatte positioner i beslutningsprocesser, og at beslutningerne bliver bedre af det. Desuden udgiver Rådet et litteraturstudie udført af Socialt Udviklingscenter SUS. Studiet skaber overblik over teorier og diskussioner på feltet og opstiller på den baggrund syv principper for god deltagelsespraksis for socialt udsatte.

- Der er brug for at få ændret fortællingen om, at det er besværligt at få udsattes perspektiver med. I et moderne demokrati må udgangspunktet være, at der ikke træffes beslutninger hen over hovedet på myndige borgere i sager, der vedrører dem. Derfor skal fokus være på at udvikle metoder for deltagelse, som er tilpasset udsatte borgeres behov, så deres forslag bidrager til holdbare løsninger for dem selv og andre. Vi viser med eksempler, at indsatserne på det sociale område bliver bedre og effektiviteten øges, når man har dem, det handler om, med om bordet, siger Vibe Klarup formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Rådet for Socialt Udsatte håber, at kommuner, organisationer og andre, der arbejder med mennesker i socialt udsatte positioner, vil lade sig inspirere af hæftet og litteraturstudiet til at skabe bedre rammer for demokratisk deltagelse uanset social baggrund, til gavn både den enkelte og for velfærdssamfundet.

Begge udgivelser kan downloades herunder.

Yderligere oplysninger:

Formand Vibe Klarup: 26 12 18 32

Rapportens forside med portræt af Dennis, som har erfaring med sociale problemer
Inspirationshæfte

Rådet for Socialt Udsatte ønsker at sætte fokus på, hvordan vi styrker deltagelse for mennesker i socialt udsatte positioner.

Rådet for Socialt Udsatte
Portræt af kvinde som forside på publikationen
Litteraturstudie

Rådet for Socialt Udsatte er optaget af, hvordan borgere i udsatte positioner kan opnå bedre mulighed for og adgang til at deltage i demokratiske processer.

SUS for Rådet for Socialt Udsatte
Emne