Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Rådet for Socialt Udsatte tager initiativ til arbejdsgruppe om kontanter og sender anbefalinger til regeringen

03. maj 2021

Flere og flere banker lukker for kontantkasserne, og under coronakrisen er den tendens intensiveret. Det har den konsekvens, at nogle borgere i udsatte positioner reelt ikke har adgang til deres penge.

Rådet for Socialt Udsatte har længe haft fokus på de problemer, som mennesker i socialt udsatte positioner oplever, når de ikke har adgang til at hæve deres kontanter. Hævekort, Dankort, mobile enheder med netbank og koder kan være svære at håndtere, hvis man fx lever på gaden eller har en psykisk lidelse kombineret med et problematisk brug af rusmidler - de kan tabes, går i stykker, bliver stjålet mv. Men selv uden et hævekort skal man kunne hæve sine penge, så man kan købe mad, medicin og andre fornødenheder.

Derfor har Rådet for Socialt Udsatte taget initiativ til en arbejdsgruppe, der har arbejdet med problematikken og nu sender deres anbefalinger til regeringen.

Arbejdsgruppen anbefaler:

- at problemets omfang afdækkes, så løsningerne bygger på viden om de forskellige målgruppers behov. Forskellige målgrupper kan kræve forskellige løsninger.

- at der findes løsninger, der hjælper alle de forskellige grupper af borgere med behov hurtigst muligt og i hele landet. Det kan være med inspiration i de løsninger, der allerede anvendes i kommunerne, enten ovenstående eksempler på løsninger eller i andre løsninger, der anvendes af kommunerne i dag.

- at Regeringen igangsætter en proces, der kan munde ud i andre løsninger, der holder på den lange bane. Løsninger, der er anvendelige for forskellige målgrupper i en digital fremtid, hvor man ikke længere kan regne med kontanter som gangbart betalingsmiddel. Arbejdsgruppens medlemmer vil gerne rådgive og foreslår en proces med involvering af brugerorganisationer.

Læs mere i brevet til regeringen samt i notatet herunder.