Rådet for Socialt Udsatte sender anbefalinger til nyt kontanthjælpssystem til regeringen og Folketinget

Rådet for Socialt Udsatte har fremsendt fem konkrete anbefalinger til regeringen og Folketinget, der snart starter forhandlinger om fremtidens kontanthjælpssystem. Læs Rådets brev og alle anbefalingerne her.

Mand sidder ved en computer på et værested og forsøger at trykke på skærmen
Brev

Kære Peter Hummelgaard

Den kommende tid skal du sammen med folketingets partier forhandle om et nyt kontanthjælpssystem.

Udformningen af kontanthjælpssystemet har stor betydning for alle kontanthjælpsmodtagere. Blandt dem kæmper mange med andre problemer end ledighed, fx fysisk eller psykisk sygdom eller sociale problemer med fx misbrug  eller hjemløshed.

Det nuværende kontanthjælpssystem er kompliceret og  har mange uhensigtsmæssigheder. Derfor hilser Rådet for Socialt Udsatte Ydelseskommissionens ambition, om at  lave et mere enkelt ydelsessystem, velkommen.

I forhold til en fremtidig aftale om ydelser er det vigtigt for Rådet, at udsatte borgere ikke længere kan fastholdes  i kontanthjælpssystemet i mange år, og at alle modtagere kan få dækket basale fornødenheder til bolig, mad og sundhed.

Vedlagt denne henvendelse findes en kort beskrivelse af Rådet for Socialt Udsattes anbefalinger ift. de kommende forhandlinger. Rådets anbefalinger er forslag til korrektioner af Ydelseskommissionens anbefalinger og har særligt fokus på aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Rådet står naturligvis til disposition ift. uddybninger af anbefalingerne og yderligere input med udgangspunkt i perspektivet for kontanthjælpsmodtagere i udsatte positioner.

Henvendelsen er også sendt til Socialministeren samt Folketingets Beskæftigelsesudvalg og Socialudvalg.

Med venlig hilsen

Vibe Klarup
Formand for Rådet for Socialt Udsatte


Rådets anbefalinger er:

  1. Kontanthjælpen skal genvurderes årligt
    Hvis det ved genvurdering skønnes, at borgerne i en længerevarende periode ikke kan opnå beskæftigelsesevne, bør der udbetales pension.
     
  2. Ydelserne skal dække et minimum af fornødenheder
    Det basale sikkerhedsnet skal sikre levekår, der gør det muligt at betale en bolig, leve sundt og deltage i fællesskabet. Det betyder, at kontanthjælpen og øvrige 2 ydelser (boligydelse mv) som minimum skal give mulighed for at forbruge svarende til et grundbudget.
     
  3. Der skal være positive incitamenter til at arbejde og 225-timers reglen skal afskaffes
    Det er meget positivt at incitamentsstrukturen vendes om, så kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde få timer, får gevinst, og at borgere uden beskæftigelsesevne ikke ender på en indtægt under grundbudgettet.
     
  4. Uddannelses- og optjeningskrav rammer unge og socialt udsatte hårdt
    Voksne uden uddannelse og unge uden optjening ender på meget lave ydelser, hvilket rammer dem, hvis de pga. psykiske lidelser eller andet ikke har beskæftigelsesevne.
     
  5. Opbakning til særskilt dækning af børns fritidsliv og transport
    Ligeledes bør udgifter til medicin dækkes særskilt. Det er positivt, at adgang til fritidsliv og transport anerkendes som en forudsætning for at undgå social isolation. Ligeledes bør det anerkendes, at dækning af medicinudgifter fremmer sundhed hos udsatte.

Læs uddybning af Rådets anbefalinger

Via linket herunder kan du læse baggrunden for Rådets anbefalinger og en grundig uddybning.

Rådet anbefaler
Mand giver mønter til medarbejder på værested: fokus på hænderne der overleverer mønter

Rådet for Socialt Udsatte har fremsendt fem konkrete anbefalinger til regeringen og Folketinget, der snart starter forhandlinger om fremtidens kontanthjælpssystem.