Gå direkte til indhold
  • Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

Rådet for Socialt Udsatte sætter evidensbølgen i det sociale arbejde til debat med ny bog

17. jun. 2016

Indsatsen for at hjælpe socialt udsatte har gennemgået en markant udvikling de seneste 10-15 år. I dag er begreber som mål- og resultatstyring, effektmåling og evidensbaserede metoder en del af den virkelighed, som både socialt udsatte og socialarbejdere må forholde sig til hver dag ude i kommunerne. Rådets formand Jann Sjursen siger:

- Rådet for Socialt Udsatte mener, at evidensbølgens indtog på området er nået til et afgørende punkt, hvor både politikere, embedsmænd og kommunale medarbejdere bør diskutere, hvilke konsekvenser de nye tilgange har for både socialt udsatte og medarbejdere – både de positive og de betænkelige. Det er baggrunden for, at Rådet nu udgiver en antologi om emnet.

Rådet for Socialt Udsatte har med antologien samlet seks artikler, som kan inspirere studerende, professionelle og politikere inden for området til at tage de vigtige diskussioner af, hvilke konsekvenser de nye tilgange har. Jann Sjursen uddyber:

- Fra politisk hold ønsker man, at indsatserne på det sociale område skal tilrettelægges ligesom på sundhedsområdet med systematiske evidensmålinger. Og selvfølgelig skal socialt udsatte have den bedst mulige hjælp. Men nogle gange hopper kæden af. Arbejdet med at hjælpe socialt udsatte er væsentligt forskelligt fra sundhedsområdet, fordi udsattes problemer er mange og komplekse, så som hjemløshed, sindslidelse, misbrug, gæld osv. Derfor er det ikke altid lige til at sætte en formel op for den rette hjælp. Samtidig drukner medarbejderne i dokumentationskrav. Det er vigtigt, at der bliver taget en diskussion af, hvad der er godt, og hvad der er skidt ved den aktuelle udvikling.

Om antologien:

Antologien hedder ’Udsat for Evidens’ og indeholder seks artikler. De første tre artikler er skrevet af forfattere med forsker-, debattør- og underviserbaggrund, mens antologiens tre sidste artikler er skrevet af journalister, som på baggrund af en lang række interviews med blandt andet tidligere ansatte i centraladministrationen, et konsulenthus og projektkommuner præsenterer læseren for virkelighedsberetninger fra tre af de seneste års udsatte-politiske ’flagskibe’: Det Fælles Ansvar II, Hjemløsestrategien og Exit Prostitution.

Antologien kan findes og bestilles gratis her

Yderligere oplysninger:

Formand Jann Sjursen: 30 26 49 01

Politisk konsulent Kirsten Munk: 41 85 10 99