Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Pressemeddelelse: Urimeligt at regeringen vil tage gratis danskuddannelse fra grønlændere

25. apr. 2018

Rådet for Socialt Udsatte står uforstående over for, at regeringen vil tage den gratis danskuddannelse fra grønlændere. Rådet mener, at forslaget kan øge risikoen for social marginalisering.

Regeringen har stillet forslag om, at der indføres en brugerbetaling på i alt 12.000 kr. for de seks moduler, som udgør en danskuddannelse for udlændinge mv. I forvejen skal deltagerne betale 1.250 kr. i depositum for hvert af de seks moduler. Lovforslaget om brugerbetaling omfatter også grønlændere og færinger.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, siger:

- Det er helt uforståeligt, hvorfor regeringen vil tage den gratis danskuddannelse fra grønlændere - og i øvrigt også fra færinger. Vi ved fra blandt andet flere undersøgelser, som Rådet har lavet, at netop sproglige barrierer kan øge risikoen for social marginalisering, når grønlændere – som jo er danske statsborgere som alle os andre – kommer til Danmark.

Jann Sjursen understreger, at Rådet for Socialt Udsatte i det hele taget er modstandere af regeringens forslag om at indføre brugerbetaling på danskuddannelse:

- Rådet for Socialt Udsatte mener, at regeringen helt bør droppe forslaget, som kun vil skabe øget marginalisering af de mennesker, der ikke har økonomiske muligheder for at betale for en danskuddannelse.

Fakta:

Langt de fleste grønlændere, som bor i Danmark, klarer sig godt – men det er dokumenteret, at der er en overrepræsentation af socialt udsatte blandt grønlændere i Danmark. Rapporten ”Grønlændere i Danmark” udarbejdet af VIVE (tidligere SFI) i 2015 estimerer bl.a., at andelen af hjemløse blandt grønlændere er næsten 50 gange så stor som blandt andre danskere. 

Flere undersøgelser af social udsathed blandt grønlændere i Danmark, blandt andet gennemført af Rådet for Socialt Udsatte i hhv. 2014 og 2016, har vist, at grønlændere, som tager til Danmark for at studere eller arbejde, kan blive ramt af kulturelle og sproglige barrierer, som kan øge risikoen for social udsathed.

Yderligere oplysninger:

Formand, Jann Sjursen: 30 26 49 01