Gå direkte til indhold
  • icon-quote-start Jeg vil gerne have et almindeligt liv ligesom alle andre icon-quote-end Kvinde, 27 år, kontanthjælpsmodtager

icon-mouse-scroll

Pressemeddelelse: Socialt udsatte lider fortsat en alt for tidlig død

30. jun. 2017

Ny undersøgelse viser, at socialt udsatte dør 19 år tidligere end den øvrige befolkning – og ofte af lidelser, der ellers godt kan behandles. Siden sidste undersøgelse er middellevetiden for socialt udsatte forbedret med tre år sammenlignet med den øvrige befolkning.

- Alkohol- og stofmisbrugsrelaterede sygdomme, infektionssygdomme og psykiske lidelser optræder langt oftere hos socialt udsatte, og skaber øget behov for behandling. Ofte er behandlingsforløbet dog kaotisk og uden sammenhæng. Det betyder, at socialt udsatte ikke får nok ud af de mange sundhedsydelser, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Socialt udsattes middellevetid var 61 år i 2015. Det svarer til levetiden i den generelle befolkning i 1920’ernes Danmark eller i lande som Etiopien og Senegal. Til sammenligning var middellevetiden i den øvrige befolkning 80 år i 2015.

I 2009 var middellevetiden for socialt udsatte 57 år. Gennemsnitligt lever socialt udsatte nu 19 år kortere end den øvrige befolkning mod tidligere 22 år kortere. Der er altså sket en forbedring af middellevetiden med tre år sammenlignet med den øvrige befolkning, hvilket glæder Jann Sjursen og Rådet for Socialt Udsatte.

Det går for langsomt med lighed i sundhedssystemet
På trods af den glædelige forbedring i middellevetid går udviklingen mod mere lighed i sundhed alt for langsomt, og der er behov for en øget indsats. Det er uacceptabelt, at socialt udsatte dør af lidelser, som godt kan behandles – fx akut forgiftning pga. alkohol- eller stofindtag samt infektioner.

- Alle uanset social situation har krav på en ordentlig behandling i sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsnet må blive bedre til at have øje for socialt udsattes særlige behov og igangsætte behandling i tide. Og så er der behov for at sætte ind med socialsygeplejersker, gadesygeplejersker og generelt opsøgende sundhedsarbejde på sociale væresteder og lignende steder, siger Jann Sjursen.

Baggrund
Undersøgelsen er en registerundersøgelse gennemført af Statens Institut for Folkesundhed på bestilling fra Rådet for Socialt Udsatte. Rapporten er den første delrapport i undersøgelsen SUSY Udsat 2017.

Yderligere oplysninger:
Formand, Jann Sjursen: 30 26 49 01
Sekretariatschef, Ole Kjærgaard: 41 85 10 95

Find rapporten om socialt udsattes dødelighed og brug af sundhedsvæsenet her.