LUK

Udsatte unge

Flere unge har sociale problemer

"Jeg flygtede til den fysiske smerte ved at lave et brandsår på mit håndled. Jeg havde aldrig haft det så dårligt i mit liv, selvom jeg er opvokset med pænt meget vold i familien og pænt mange traumer" - Ung kvinde, 21 år, efter hun første gang måtte sove på gaden

Flere og flere unge bliver socialt udsatte. Blandt andet har der i flere år været en stigning i antallet af unge hjemløse, og der er også flere unge, som får et misbrug af hash eller andre stoffer. Det er en udvikling, som Rådet har fokus på og finder bekymrende.

Unge med sociale problemer kommer rigtig dårligt fra start i livet. De får oftest ikke færdiggjort en uddannelse, og de får typisk heller ikke et arbejde. Størstedelen af de udsatte unge er belastede af en kompliceret opvækst, og de har svage sociale netværk. De er sårbare og står meget alene.

Nutidens udsatte unge lever dog ofte ikke op til det billede, mange typisk har af udsatte borgere, som lever et liv på gaden eller på kanten af samfundet. De udsatte unge kan se ud som alle andre unge - men bag facaden lever de et kaotisk liv med psykiske problemer, ensomhed og misbrug. De kender det sociale hjælpesystem til hudløshed, men føler sig ofte hverken hørt eller hjulpet her.

Ligesom alle andre drømmer udsatte unge om et godt liv og ønsker at kunne forsørge sig selv og sine nærmeste.


For at give udsatte unge en stemme i debatten gennemførte Rådet i 2013 en interviewundersøgelse, hvor udsatte unge selv kom til orde. Du kan finde undersøgelsen her nedenfor.

I 2015 fik Rådet Center for Ungdomsforskning til at gennemføre en undersøgelse af de unge på kanten af det danske samfund. Dén undersøgelse kan du også finde her på siden.

Du kan læse meget mere om, hvad Rådet mener i forhold til udsatte unge, ved at gå ind i nyhedsarkivet eller søge under publikationer og vælge temaet 'Udsatte unge".