Kommissorium for Rådet for Socialt Udsatte

Rådet for Socialt Udsatte er nedsat af socialministeren og har som uafhængigt råd til formål at rådgive regeringen og Folketinget om, hvordan social udsathed kan forebygges og afhjælpes.

Som samfund har vi en forpligtelse til, at socialt udsatte kan komme til orde og lade deres synspunkter blive hørt i samfundsdebatten. Rådet for Socialt Udsatte arbejder for, at mennesker i social udsathed bliver hørt nationalt og lokalt, og at deres erfaringer tages med i udviklingen af velfærdssamfundet.

Dette gør vi ved, at:

  • Rådet kommer med anbefalinger til, hvordan indsatsen for socialt udsatte mennesker kan forbedres, herunder hvordan rettigheder og vilkår kan styrkes gennem politikudvikling på socialområdet samt øvrige velfærdsområder med betydning for socialt udsatte.
  • Rådet arbejder for, at socialområdet udvikles på en måde, hvor der skabes social forandring på det enkelte menneskes præmisser, og hvor det sikres, at socialt udsathed bliver en midlertidig livstilstand.

Rådet for Socialt Udsattes engelske betegnelse er: The Danish Council on Socially Disadvantaged Adults

Rådets fokus

Fokus for rådets arbejde er mennesker, der enten lever i, eller er i risiko for at ende i social udsathed. Eksempelvis mennesker, der lever i eller på kanten til hjemløshed, lever med afhængighed af stoffer, alkohol eller gambling, lever med psykiske lidelser, salg af sex, og/eller langvarig arbejdsløshed og fattigdom. Særligt når disse optræder i kombination og kræver nye løsninger på tværs af fagområder.

 

Rådets opgaver og arbejdsformer

Rådet for Socialt Udsatte understøtter i sin daglige drift sit formål ved at:

  • Skabe nye veje for deltagelse og sikre, at socialt udsatte mennesker bliver hørt nationalt og lokalt, og at levede erfaringer høres, efterspørges og indgår i politikudvikling, udviklingen af sociale indsatser og i samfundsdebatten. Rådet skal sætte sig i spidsen for at udvikle metoder, udveksle erfaringer og bidrage til at skabe platforme for deltagelse både i politik og civilsamfund, såvel nationalt som lokalt. Rådet skal stille sig til rådighed som sparringspartner og som facilitator for de kommuner, organisationer og politiske instanser, der ønsker at styrke socialt udsatte menneskers demokratiske deltagelse.
  • Stille forslag til politiske løsninger på socialområdet samt på øvrige velfærdsområder med betydning for mennesker i social udsathed, som skal fremme socialt udsattes inklusion og deltagelse samt forebygge eksklusion. Rådet skal samle aktører om politikudvikling på tværs af velfærdsområder og sektorer om centrale socialpolitiske problemstillinger. Fx i og på tværs af social-, sundheds-, uddannelses-, beskæftigelses-, bolig- og børneområderne.
  • Indsamle viden og muliggøre forskning, der kan bidrage til at belyse de strukturer og mekanismer, der fører til og forstærker social udsathed. Rådet skal løbende udarbejde publikationer med viden og anbefalinger om socialpolitiske emner. Derudover skal rådet arbejde for, at socialt udsattes erfaringer betragtes som en væsentlig og nødvendig kilde til viden i forbindelse med udvikling og evaluering af sociale indsatser.
...

    Rådets faste dialog- og samarbejdspartnere

    For at kunne indfri sit formål om at give udsatte mennesker en stemme i udviklingen af velfærdsområderne, er det afgørende, at rådet formår at inddrage socialt udsattes egne erfaringer. Rådet skal derfor have en tæt og løbende dialog med socialt udsatte mennesker samt andre dialogpartnere, der besidder en viden om socialt udsatte menneskers situation.

    Rådets primære dialogpartnere er mennesker, der selv har været eller er i social udsathed; de organisationer, der repræsenterer dem, og de organisationer, der har kontakt til socialt udsatte mennesker igennem deres virke. Rådet inddrager dialogpartnere igennem henholdsvis Landspanelet og rådets Socialpolitiske Netværk, som begge er nedsat under rådet. Landspanelet består af repræsentanter fra de lokale udsatteråd, mens rådets Socialpolitiske Netværk består af repræsentanter fra brugerorganisationer og civilsamfundsorganisationer på socialområdet.

    Rådet arbejder med dialog- og samarbejdspartnere ud fra følgende principper:

    • Landspanelet mødes mindst én gang årligt, hvor rådet søger indblik i udsatterådenes lokale arbejde og graden af inddragelse i den kommunale socialpolitik samt søger input til sit arbejde med forslag til socialpolitiske anbefalinger mv. Derudover involveres Landspanelet løbende i rådets arbejde, fx gennem konkret samarbejde med enkelte, lokale udsatteråd om en bestemt dagsorden, gennem netværksmøder, spørgeskemaundersøgelser og til rekruttering til fx borgerhøringer eller andre politiske udviklingsprocesser.
    • Rådets Socialpolitiske Netværk mødes mindst én gang årligt, hvor rådet inviterer netværket til at komme med input til rådets arbejde og fokus for det kommende år. Derudover involveres netværket i rådets løbende arbejde, fx gennem spørgeskemaundersøgelser, rekruttering til borgerhøringer eller andre relevante politiske udviklingsprocesser.
    ...

    I rådets samarbejde med panelerne skal der altid tages stilling til, hvilken type deltagelse der bedst kan kvalificere rådets arbejde, dog altid i overensstemmelse med sekretariatets ressourcer.

    Rådet skal dertil samarbejde løbende, indsamle viden og sparre med kommuner, regioner, de velfærdsfaglige faggrupper og civilsamfundet.

    Regeringen kan efter behov rådføre sig med Rådet for Socialt Udsatte.

    Rådets sammensætning

    Rådet for Socialt Udsatte er et uafhængigt råd under Social-, Bolig- og Ældreministeriet og bistås af et sekretariat i samme ministeriums regi.

    Socialministeren udpeger formanden og medlemmerne. Rådet består af 8-12 medlemmer.

    Personligt udpeget

    Formanden og rådsmedlemmerne udpeges personligt i kraft af deres:

    • særlige viden om socialt udsatte menneskers situation
    • erfaring med mennesker i social udsathed
    • særlige viden om indsatserne på socialområdet og andre velfærdsområder med betydning for socialt udsatte
    • evne til at formidle nye perspektiver og sætte social udsathed på den politiske dagsorden.
    ...

    De udpegede medlemmer sammensættes på en måde, der fremmer bredde i rådets viden og styrker rådets legitimitet som talerør for socialt udsatte.

    Rådet for Socialt Udsatte beskikkes for en fireårig periode, der følger perioden for kommunal- og regionsrådene.

    • Medlemmerne af Rådet for Socialt Udsatte er personligt udpeget af social- og ældreministeren på baggrund af deres særlige indsigt og erfaringer med socialt udsatte grupper. Sammen dækker de det felt ...

    • Rådet for Socialt Udsatte bistås og betjenes af et sekretariat i regi af Socialministeriet. Sekretariatet består af ti ansatte og har kontor i Rønne på Bornholm.

    • Har du brug for sparring eller rådgivning ift. at få socialt udsatte grupper til at deltage i fx...

    • Vil du i kontakt med Rådet for Socialt Udsatte? Så se herunder.

    • Her kan du finde Rådet for Socialt Udsattes rapporter om driften

    • Her kan du finde de høringssvar, som Rådet for Socialt Udsatte har indsendt.

    Kontakt

    Portræt af Bente Ryberg

    Bente Ryberg

    Sekretariatschef
    41 85 10 99