Alternativ beskæftigelse og integration af socialt udsatte grupper

Kan alternative arbejdspladser på specielle vilkår fungere som et godt middel til integration af socialt udsatte? Hvilke typer af incitamenter fungerer bedst, når sigtet er at sikre socialt udsatte misbrugere og hjemløse bedre levevilkår og et værdigt liv?

Rapport

Rykker det for meget ved normalsamfundets arbejdsetik, hvis der lempes i de beskæftigelsesmæssige vilkår for stofmisbrugere, hjemløse og personer med en kombination af voldsomme sociale og psykiske problemer?

Disse spørgsmål har i årene 2007 og 2008 opnået en væsentlig grad af opmærksomhed, herunder som et indslag i valgkampen i efteråret 2007 og som et afsnit i årsrapport for Rådet for Socialt Udsatte. Men også som en markant stigende interesse fra socialpolitiske aktører der interesserer sig for samfundets mest sårbare grupper.

På den baggrund indgik Center for Socialt Entreprenørskab ved Roskilde Universitetscenter i foråret 2008 en samarbejdsaftale med Rådet for Socialt Udsatte om at undersøge fænomenet nærmere og inddrage en europæisk vinkel. Kan vi eventuelt lære noget fra den måde, andre europæiske lande integrerer sine socialt udsatte medborgere?

Kontakt