Deltagelse som vejen til social forandring

Alle har muligheden for at være aktive medborgere, men ikke alle har forudsætningerne for at gribe den mulighed i de nuværende rammer. Vores demokrati er ikke tilstrækkeligt indrettet til at støtte mennesker i social udsathed til at tage del.

Socialt udsatte mennesker skal være centrale aktører

Rådet mener, at vores demokrati kan blive bedre gearet til at støtte socialt udsatte mennesker i at blive aktive medborgere, hvis vi tør ændre i mødeformer, sprog og andre ekskluderende rammer og tage udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger for at deltage. Lykkes vi med det, tager vi et kæmpe skridt i retning af social forandring på alle niveauer i samfundet. Det kræver, at dem, vi ønsker at skabe forandringen for, bliver centrale aktører i at finde løsninger.   

Deltagelse er ligeværdighed

Rådet arbejder for, at deltagelse bliver mere end inddragelse og involvering. Deltagelse er en rettighed og en følelse af at blive hørt, set og forstået. En ret til at have magt og selvbestemmelse over eget liv. En ret til at have indflydelse på udviklingen af de indsatser og tilbud og på de beslutninger, der påvirker ens hverdag. Deltagelse er ligeværdighed: det er en følelse af at være med i fællesskabet på lige fod med alle andre og blive anerkendt som menneske, frem for at blive defineret af de problemer, man har.

Deltagelse kan:

  • Løfte den enkelte: Deltagelse påvirker troen på egen indflydelse og på egen stemme. Deltagelse er en rettighed og en følelse. En ret til at have magt og selvbestemmelse. En følelse af at høre til, være med og betyde noget.
  • Skabe bedre sociale tilbud og løsninger: Vi skaber bedre løsninger, når vi tager levede erfaringerne med i udviklingen af tilbud og politik. Levede erfaringer er nødvendig og væsentlig videnskilde i udviklingen af vores velfærdssamfund.
  • Skabe sammenhængskraft: Det betyder noget for samfundet, at de løsninger og den politik, der udvikles, afspejler hele befolkningen. Det betyder noget for tilliden imellem os – og for sammenhængskraften.

Hvordan arbejder Rådet med deltagelse?

Rådet arbejder for at udvikle og udbrede metoder til at skabe mere ligeværdig deltagelse ud fra følgende aktiviteter:

Nationalt

  • Rådet bygger bro og faciliterer politiske udviklingsprocesser med deltagelse af socialt udsatte mennesker for aktører, der ikke har kontakt til målgruppen
  • Rådet udbyder sparring og rådgivning til politiske organisationer, der ønsker at arbejde med deltagelse af socialt udsatte mennesker.

Lokalt

  • Rådet styrker socialt udsatte menneskers deltagelse i lokale udsatteråd bl.a. gennem målrettede netværksaktiviteter i Rådets landspanel
  • Rådet understøtter de lokale udsatteråd i at opnå indflydelse lokalt
  • Rådet tilbyder rådgivning og sparring til kommuner, der ønsker et lokalt udsatteråd.  

Rådgivning og sparring

  • Rådet opfordrer, rådgiver og understøtter aktører til at arbejde med deltagelse af socialt udsatte mennesker i udviklingen af konkrete indsatser og tilbud fx i kommuner og regioner
  • Rådet tilbyder workshops for organisationer og kommuner, der vil arbejde med deltagelse og tilbyder hjælp til facilitering og kontakt til brugerorganisationer og sociale organisationer.   

Udvikling af metoder og redskaber

  • Udbrede viden om deltagelse og metoder til deltagelse af socialt udsatte mennesker
Rapportens forside med portræt af Dennis, som har erfaring med sociale problemer
Inspirationshæfte

Rådet for Socialt Udsatte ønsker at sætte fokus på, hvordan vi styrker deltagelse for mennesker i socialt udsatte positioner.

Rådet for Socialt Udsatte

Kontakt

Portræt af Helena Hanna Holm på hvid baggrund

Helena Hanna Holm

Politisk konsulent
41 85 10 49
Portræt af Camilla Uhrskov Jordal på hvid baggrund

Camilla Uhrskov Jordal

Politisk konsulent
41 85 10 78