Sådan hjælpes socialt udsatte bedst af regeringens reformer

Det er rigtig godt, at der er fokus på socialt udsatte mennesker i en række aktuelle reformspor. Processerne skal tænkes tæt sammen, så vi for alvor udnytter reformernes potentiale.

Kvinde i samtale med mand
Debatindlæg

Af Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte. Indlægget er bragt på Socialmonitor.dk den 17. januar 2024.

Regeringen har stillet sig i spidsen for en række vigtige reformer, som alle har det tilfælles, at der er ambitioner om at gøre det bedre for mennesker i social udsathed. Det er meget positivt.

Der er potentiale til at skabe afgørende forandringer til gavn for socialt udsatte mennesker i 10-årsplanen for psykiatrien, i arbejdet med sundhedsstrukturkommissionens kommende anbefalinger, i forbindelse med den kommende jobcenterreform og ikke mindst i en kommende værdighedsreform.

Derfor er det også helt afgørende, at reformsporene er tænkt sammen, så vi udnytter en gylden mulighed for at gøre op med årtiers silo-tænkning og for i stedet at skabe gode og værdige indsatser på tværs af sektorer.

Udsattes komplekse problemer går på tværs

Socialt udsatte mennesker har komplekse problemer, som går på tværs af sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet. Men så længe systemerne er delt op, så kan vi ikke give dem de tværfaglige koordinerede indsatser, som de har behov for.

Sundhedsstrukturkommissionen skal komme med anbefalinger til et sundhedsvæsen, "der er sammenhængende og samarbejder på tværs af fagligheder, sektorer og geografi", og "hvor uligheden i sundhed både geografisk og socialt bliver nedbragt, så borgerne har lige adgang til samme høje kvalitet i hele landet og på tværs af sociale skel."

10-årsplanen for psykiatrien skal blandt andet sikre bedre overgange mellem psykiatri og det kommunale socialområde, og at ingen mennesker "udskrives til gaden."

Regeringen vil "løfte de mest udsatte helt ud af beskæftigelsessystemet", så de i stedet kan få en "bredt funderet indsats med afsæt i det enkelte menneskes konkrete udfordringer. Målet skal være at styrke deres muligheder for et bedre og mere værdigt liv og skabe en vej ind i fællesskabet."

De mange lovende ord viser på den ene side, hvor gode hensigterne er, og på den anden side, hvor vigtigt det er at binde processerne, lovgivning, organisering, økonomi og så videre sammen.

Det er de samme mennesker, som er udsatte i de forskellige systemer, og derfor de samme mennesker, der skal findes løsninger for i de forskellige reformspor. Vives rapport "Socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet" viser med al tydelighed kompleksiteten i deres problemer.

Ifølge Vive lever 282.000 danskere i social udsathed. 9.000 af dem har både psykisk lidelse, misbrug og andre komplekse problemer såsom hjemløshed eller kriminalitet. Yderligere 13.000 falder i samme kategori, men uden at være blevet diagnosticeret med en psykisk lidelse.

Fra fragmenteret til sammenhængende

For de mennesker, der har de mest komplekse sociale og helbredsmæssige problemer, er der brug for tilsvarende komplekse indsatser på tværs af sektorer.

Hvis vi koordinerer og arbejder på tværs af reformerne, kan vi skabe de samlede og sammenhængende indsatser med social og praktisk støtte, sundhed, psykiatri, rusmiddelbehandling, uddannelse, beskæftigelse og bolig, som de har brug for.

"Saml sagerne – så den venstre hånd ved, hvad den højre hånd laver." Sådan sagde Katrine, der har erfaring med udsathed, da hun blev bedt om at give sine anbefalinger til regeringens arbejde med værdighed.

Det er både en konkret anbefaling og en påmindelse til politikerne om at arbejde på tværs, så de ambitiøse planer kan realiseres.

Der er mange meget positive og spændende takter i de forskellige processer og kommissorier, og det er derfor nu, at vi skal fjerne systembarrierer og nedbryde siloer.

Det er nu, at vi skal gøre op med systemer, som ikke tager udgangspunkt i det enkelte menneske og ikke arbejder sammen på tværs, og i stedet give helhedsorienterede indsatser med fokus på, hvad den enkelte har brug for og ønsker for sit eget liv.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21