SUSY UDSAT 2022: Sundhedsprofil for socialt udsatte mennesker i Danmark og udviklingen siden 2007

Med SUSY Udsat 2022 bliver vi klogere på socialt udsatte menneskers sundhed, sygelighed og trivsel sammenlignet med resten af befolkningen.

Rapport

Den seneste rapport i SUSY Udsat-serien er en spørgeskemabaseret undersøgelse af socialt udsatte menneskers sundhed, sygelighed og trivsel.

Spørgeskemaundersøgelsen er lavet hvert femte år siden 2007, og den seneste udgave viser blandt andet, at:

  • 33 procent har forsøgt at tage deres eget liv, og 62 procent har haft selvmordstanker. Det er færre end i 2007, hvor 45 procent svarede, at de havde forsøgt selvmord.
  • Socialt udsatte mennesker er markant mere udsat for vold end den øvrige befolkning. Fx har 15 procent været udsat for grov fysisk vold inden for det sidste år, mens det samme kun gælder 1 procent af den øvrige befolkning.
  • 6 procent af socialt udsatte kvinder har været udsat for voldtægt inden for det sidste år imod under 0,5 procent i den øvrige befolkning, og 18 procent af socialt udsatte kvinder har været ude for andre seksuelle overgreb imod 2 procent i den øvrige befolkning.
  • Socialt udsatte mennesker har en markant dårligere mental sundhed end den øvrige befolkning. 47 procent føler sig ofte nervøse eller stressede mod kun 17 procent i den øvrige befolkning, og andelen er stigende siden 2012. 17 procent har symptomer på depression og angst mod kun 3 procent i den øvrige befolkning.
  • Modsat resten af befolkningen er der hos socialt udsatte et fald i andelen med langvarige sygdomme. Alligevel er 21 procent diagnosticeret med kronisk bronkitis mod kun 5 pct. i den øvrige befolkning, og 47 procent er begrænsede i at gøre, hvad de plejer, på grund af sygdomme eller skader.
  • 45 procent af mennesker i social udsathed har færre end 20 tænder tilbage. Blandt den øvrige befolkning er det 5 procent. Justeret for køn og alder er der sket et signifikant fald i forekomsten af at have færre end 20 tænder siden 2007.

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, på baggrund af flere end 1100 spørgeskemaer indsamlet på varmestuer, herberger og andre steder, hvor mennesker i social udsathed opholder sig.

Hent rapporten SUSY Udsat 2022 i boksen til højre på denne side. Og læs rådets anbefalinger til lighed og sammenhæng i sundhed her.

Screenshot af SUSY Udsat 2022
7. jun 2023