Brugernes Akademi

Ud af C’eren: et eksempel på brugerdreven innovation og udvikling af sundhedstilbud.

Ud af C’eren: test for hepatitis C
Person ved indgangen til autocamper

Brugernes Akademi har deres egen autocamper, som gør, at de let kan køre hen hvor brugerne er.

Brugernes Akademi er den brugerorganisation for stofbrugere, der står bag den mobile klinik, der tester brugere for hepatitis C og får dem i behandling. Peer-tilgangen giver mulighed for at få kontakt med flere. Brugere deltager i alle dele af processen lige fra planlægning til udførsel og opfølgning.

Brugerne tager sagen i egen hånd

Brugernes Akademi er en forening af stofbrugere. Foreningen blev stiftet med det formål at sikre flere og bedre behandlingsmuligheder for stofbrugere. Siden har foreningens arbejde fået et bredere sigte bl.a. med fokus på lighed i sundhed og afkriminalisering af stofbrugere.

Foreningen startede på Facebook og er siden stiftet som frivillig forening. Basen er på Vesterbro i København, hvor foreningen har lokaler. Derudover foregår det meste kommunikation i foreningen gennem foreningens Facebookgruppe, der også giver mulighed for at have kontakt til brugere i provinsen. Ud over hovedgruppen, der også er åben for fx ansatte i misbrugsbehandlingen, findes der også diverse lukkede undergrupper. Det er ikke nødvendigt at være betalende medlem af foreningen for at være aktiv i grupperne og foreningens arbejde. 

Foreningen startede i 2018 projektet Ud af C’eren, der er et brugerdrevent og brugerstyret projekt projekt, som har til formål at opspore hepatitis C blandt stofbrugere og sikre, at de kommer i behandling.

Ud af C’eren bekæmper hepatitis

Formålet med Ud af C’eren er at stoppe spredningen af Hepatitis C blandt stofbrugere. Hepatitis C er en leverbetændelse, der smitter gennem blod. Derfor er sygdommen særligt udbredt blandt stofbrugere, der indtager stof ved injektion. Tidligere var det meget vanskeligt at kurere hepatitis C, men i løbet af de seneste år er behandlingen blevet mere effektiv. Til at starte med blev behandlingen dog ikke givet til stofbrugere, bl.a. fordi den var dyr, og man ikke mente, at stofbrugere ville kunne følge den. Sikring af adgang til behandling af hepatitis C blev til en mærkesag for Brugernes Akademi.

« Mange har dårlige erfaringer med systemet. De kan høre på 10 km afstand, om det er en person fra systemet. Så gør det en forskel, når der står en, der selv er bruger, der kan hjælpe. »
Projektleder med brugererfaring

Med støtte fra bl.a. private virksomheder afdækkede Brugernes Akademi, hvad der fandtes af viden og ikke mindst, hvor der manglede viden om hepatitis C blandt stofbrugere. Alt for mange vidste alt for lidt, og Brugernes Akademi udviklede på den baggrund informationsmateriale til brugerne.

I 2018 blev behandlingen frigivet efter pres fra blandt andet Brugernes Akademi, så også aktive stofbrugere kunne blive indstillet til behandling. 

FØR: Forberedelse af testaktiviteter

Planlægning på brugernes præmisser

Når den mobile klinik kommer ud et nyt sted, er beslutningen taget enten ved, at Ud af C’eren selv finder et sted, de ikke har været tidligere, eller ved at de får en opfordring til at komme et bestemt sted. Opfordringen kan fx komme fra et værested, der gerne vil have testet deres brugere, eller fra brugere der er en del af Brugernes Akademis netværk og fx er medlemmer af Facebookgruppen.

Billede af autocamper
På de gode dage kommer der mange og besøger Ud Af C'erens autocamper for at blive testet.

I planlægningen sørger man for, at aktiviteterne er tilpasset brugerne. Fx lægges testevents tidligt på måneden, når folk har penge og i højere grad er på gaden, og snackudvalget ved den mobile klinik tager højde for dårlige tænder i målgruppen.

Lokale kontakter og samarbejder

Når Ud af C’eren kører ud med den mobile klinik, er det vigtigt, at det er forberedt godt, så man får testet flest muligt. Den mobile klinik skal parkere det rigtige sted, og brugere i området skal vide, at den kommer. Brugernes Akademis netværk på Facebook bruges til at få viden om, hvor det er godt hhv. at teste og rekruttere lokale peers, der kan hjælpe på dagen.

Før de tager afsted, kontakter projektlederen typisk også herberger eller væresteder i kommunen. Erfaringen er, at lokaldeltagelse er afgørende for, at besøget bliver en succes. Det kan være i form af brugere eller fx gadesygeplejersker eller socialarbejdere fra de sociale tilbud, der møder op. En samarbejdspartner beskriver, at samarbejdet forløber mest smidigt, når Ud af C’eren melder ud med en plan på forhånd.

De stiller ofte op sammen med forskellige andre sundhedsaktiviteter målrettet brugerne, målrettet brugerne, eller også bruger de kommunens kontakter. kommunens kontakter til væresteder mm. for at hjælpe med at sikre deltagere. 

Rekruttering af brugere 

Alle fra Brugernes Akademi er engageret i Ud af C’eren på den ene eller anden måde. Nogle er måske kun ude med den mobile klinik en enkelt gang, mens andre deltager ofte. Stofbrugere er med i alle dele af arbejdet: I planlægningen, i udførslen og i evalueringen. Når der skal rekrutteres til et testevent, sker det for det meste ved, at der bliver spurgt ud i Facebookgruppen, hvem der vil med. Miljøet omkring Brugernes Akademi giver også plads til middage og hyggelige aktiviteter, der giver mulighed for at lære folk at kende og skabe tillid, før man spørger, om de vil deltage. 

UNDER: Test i den mobile klinik

Peer-learning 

Brugerne oplæres gennem peer-learning. Det vil sige, at de følges med mere erfarne brugere de første gange, de er med ude at teste. De erfarne brugere sætter dem løbende ind i arbejdet i den mobile klinik, så de kan varetage deres opgaver som peers. Der er mange myter om hepatitis C blandt brugerne. Det er vigtigt, at nye peers afliver deres egne myter, så de bedst muligt kan bidrage til bekæmpelsen af hepatitis C. Ud af C’eren holder faste og løbende kurser for det frivillige sundhedspersonale, sygeplejersker og for sygeplejerskestuderende. 

Person stikkes i fingeren
At blive testet for hepatitis C kræver blot et prik i fingeren så et par dråber blod kan dryppes på testenheden

Brugere nedbryder barrierer

Brugerne spiller en afgørende rolle i at få folk testet. Hepatitis C rammer særligt stofbrugere, der injicerer stof. Det er stigmatiseret, og mange vil helst ikke indrømme, at de gør det, eller har gjort det. Derfor er det lettere for brugere, der selv har været i samme situation, at tale med dem. Den mobile klinik holder typisk uden for misbrugs-centrene, hvor Ud af C’erens frivillige, der selv er brugere, opfordrer andre brugere til at komme ind og få en test i den mobile klinik. Som bruger kan man tillade sig mere end sundhedspersonale ift. at følge efter folk og tale til folk, der ellers bare er på vej væk. På den måde får Ud af C’eren testet flere, end der ellers ville lade sig teste. 

 

Den mobile klinik som et socialt sundhedsfællesskab

Mens brugerne venter på testsvar, sidder de og taler med de frivillige ved bordene uden for campingpladsen. Det gør, at testene bliver anledning til en god snak om løst, fast og sundhed for både brugerne og for de brugerfrivillige. Det sociale er med til at gøre det til en god oplevelse at blive testet. 

OPMÆRKSOMHEDS-PUNKTER 

Brugere har ofte akutte problemer 

Det er et vilkår, når man arbejder med stofbrugere, at de har meget om ørerne, og at de ofte lever en uforudsigelig hverdag med mange akutte og pludseligt opståede problemer. Derfor kan man ikke regne med at kunne lave aftaler med dem lang tid i forvejen, og man skal derfor være klar til at håndtere afbud i sidste øjeblik. I Brugernes Akademi bliver det ikke set som et problem men et vilkår. Det imødekommes ved: 

  • Aftaler laves med kort varsel, og det bliver ikke taget personligt, hvis nogen ikke møder op som aftalt. I stedet bruges netværket til at finde en afløser, hvis det er nødvendigt. 
  • Det sociale frikort bruges til at aflønne brugerne for deres indsats. Det kan medvirke til at gøre det mere forpligtende at deltage. Stofbrugere har ofte brug for penge, og det, at der kan aflønnes kontant efter endt arbejde, gør, at flere får lidt ro i arbejdet. 

Stigmatisering 

De fleste steder er det stigmatiseret at bruge stoffer. Derfor oplever en projektleder i Ud af C’eren også, at stoffrihed er et ideal blandt mange stofbrugere/ tidligere stofbrugere. Det er dog vigtigt, at miljøet omkring Ud af C’eren ikke - hverken direkte eller indirekte - udskammer mennesker, der bruger stoffer. De imødekommer det ved at: 

  • Have løbende samtaler med brugerne om stigmatisering, og at stoffrihed ikke er et mål i sig selv. Filosofien er, at alle har gode dage, også folk der har meget hårde liv, og at man også skal kunne bruge deres bidrag. Jo flere gode dage du har, des færre dårlige. 
...

Kontakt

Portræt af Helena Hanna Holm på hvid baggrund

Helena Hanna Holm

Politisk konsulent
41 85 10 49
Portræt af Camilla Uhrskov Jordal på hvid baggrund

Camilla Uhrskov Jordal

Politisk konsulent
41 85 10 78