Folketingsvalg

Rådet opfordrer alle til at stemme ved folketingsvalg. Væresteder og sociale organisationer kan med fordel lave arrangementer i forbindelse med valgene for at motivere flere til at stemme.

Mandlig deltager får taget billede sammen med sit budskab på et stykke papir til politikerne.

Det er vigtigt, at du bruger din ret til at stemme ved kommende folketingsvalg.

Mange mennesker er i øjeblikket bekymret for, om der er råd til elregningen, dagligvarerne og vintertøjet.

Derfor handler det om at finde den folketingskandidat eller det parti, som du føler taler din sag, og som vil gøre en indsats for at trække udviklingen i den retning, som du gerne vil have.

Sammen om at stemme

Det kan være en udfordring for nogle at møde op på valgstedet på valgdagen. Derfor kan det være en god idé for væresteder, botilbud og andre sociale fællesskaber at arrangere udflugter til brevstemmestederne i løbet af valgkampen.

Det kan være med til at skabe gode rammer for at få talt politik med hinanden og blive skarpere på, hvad der er vigtigt for den enkelte, inden krydses sættes.

På valgaftenen er det oplagt at mødes og følge valget sammen. Sociale arrangementer kan motivere flere til at stemme.

Spørgsmål og svar om valget

Hvordan brevstemmer man? Kan man stemme som hjemløs? Hvilke frister gælder? Du kan finde svar på alle dine spørgsmål herunder.

Hvad er et folketingsvalg?  

Ved et folketingsvalg vælger befolkningen, hvem der skal være medlemmer af Folketinget. Der skal være folketingsvalg mindst hvert fjerde år. Det er statsministeren, der udskriver folketingsvalg.

For at stemme til folketingsvalg skal man være dansk statsborger, bo fast i Danmark og være fyldt 18 år. Det samme gælder, hvis man vil stille op som kandidat til et folketingsvalg.

Der vælges 179 medlemmer til Folketinget: De 175 vælges i Danmark, 2 vælges i Grønland, og 2 vælges på Færøerne.

Hvordan stemmer man? 

Ved alle valg i Danmark er stemmeafgivningen hemmelig. Man kan enten stemme på valgdagen eller brevstemme inden valget. Man må kun sætte ét kryds på stemmesedlen ‒ ellers er stemmesedlen ugyldig. Man kan også stemme blankt.

Valgkortet lander i postkassen

Alle, der har valgret, vil senest 5 dage før valget få tilsendt et valgkort med posten. På valgkortet står, hvor man skal gå hen for at stemme på valgdagen. Det kan f.eks. være på en skole, på et rådhus eller i en sportshal.

Kan man ikke møde op på valgdagen, kan man i stedet brevstemme inden valget, dog senest tredjesidste hverdag (inklusive lørdag) inden valgdagen. Alle, der har valgret, kan brevstemme.

At stemme – trin for trin

Stemmeafgivelsen foregår således:

  • Man afleverer sit valgkort til valglisteføreren. Hvis man har glemt eller mistet sit valgkort, udskriver valglisteføreren et nyt, efter at man har fremvist legitimation, f.eks. sundhedskort, kørekort eller pas
  • Man skal oplyse sin fødselsdato
  • Man bliver krydset af på valglisten
  • Man får udleveret en stemmeseddel man går ind i stemmerummet og sætter sit kryds på stemmesedlen
  • Man kan enten stemme på et parti/en kandidatliste eller på en kandidat, og ved folkeafstemninger kan man enten sætte kryds ved »Ja« eller »Nej«
  • Man kan også lade være med at afkrydse stemmesedlen – det kaldes en blank stemme
  • Man putter sin sammenfoldede stemmeseddel i stemmekassen
Man stemmer hemmeligt

Alle afstemningssteder har afskærmede stemmerum, man går ind og stemmer i, så andre ikke kan se, hvad man stemmer.

Man må ikke vise sin stemmeseddel til nogen. Derfor lægger man selv stemmesedlen i en forseglet stemmekasse – ingen andre må tage fat i eller folde stemmesedlen ud, inden man lægger den i kassen. Afstemningen er derfor altid hemmelig.

Hvordan stemmer man som hjemløs?

Alle danske statsborgere har stemmeret til folketingsvalget – også selvom de ikke har fast adresse.

Hvis du er hjemløs, kan du godt stemme til folketingsvalg. Du får dog ikke automatisk et valgkort, når du ikke har en fast adresse, det kan sendes til. Du skal derfor henvende dig i din bopælskommune. Du kan enten hente valgkortet selv eller få tilsendt det med posten. Det er kommunen, der bestemmer, hvilket valgsted du hører til.

Du kan også vælge at brevstemme inden valgdagen. Så kan du henvende dig på et hvilket som helst borgerservicecenter. Hvis du ikke har et valgkort, og du ikke har brevstemt inden valgdagen, kan du stadig stemme i din bopælskommune. Kommunen kan fortælle, hvilket valgsted du hører til. Du skal vise legitimation (f.eks. sundhedskort, kørekort eller pas) for at kunne stemme.

 

Brevstemme som hjemløs

Ifølge Folkeregistret skal man gøre følgende, hvis man er hjemløs uden folkeregisteradresse og ønsker at stemme til folketingsvalg.

Hvis man opholder sig (bor) i en anden kommune end den, man er registeret i - dvs. der hvor man sidst havde folkeregisteradresse - kan man brevstemme ved fx at møde op på et lokalt borgerservicekontor eller på det lokale rådhus - det kan sagtens være i en anden by end den, hvor du bor eller er registreret.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er på en given valgliste – dvs. er registeret og har ret til at stemme i den kommune, man bor eller opholder sig i – kan man tjekke med rådhuset. Det er en god idé at gøre det i god tid inden valget, så man kan nå at brevstemme.

Når du vil brevstemme

I stedet for at møde op på valgdagen kan du vælge at brevstemme.

Hvis du brevstemmer, kan du ikke også stemme på valgdagen. Du må gerne brevstemme flere gange, fx hvis du ombestemmer dig undervejs. Det er den sidst afgivne brevstemme, der tæller.

Du kan brevstemme i alle landets kommuner fx på borgerservicecentrene - og som regel også på nedenstående steder:

  • på sygehuse, hvis du er indlagt
  • på plejehjem, beskyttede boliger og i ældreboliger, hvis du er beboer
  • i særlige boformer - fx for kvinder udsat for vold, voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer - hvis du opholder dig her
  • i fængsler, arresthuse mv., hvis du er indsat
  • i dit eget hjem (efter ansøgning), hvis du er syg eller på anden måde fysisk ikke er i stand til at forlade dit hjem
  • på afsides beliggende øer, hvor der ikke er et afstemningssted
  • I nogle kommuner kan du også stemme på biblioteker eller mobile brevstemmesteder

    Spørg kommunen, hvor du kan brevstemme, eller på find svaret på borger.dk
Sådan brevstemmer du

Når du møder op på et sted, hvor man kan brevstemme, vil der være en stemmemodtager til stede, som vil vejlede dig om, hvordan du brevstemmer.

Når du har fremvist gyldig legitimation som fx dit pas, kørekort eller det gule sundhedskort, vil du få udleveret en stemmeseddel og en kuvert, som du skal lægge stemmesedlen i, når den er udfyldt.

Du vil derudover få udleveret et følgebrev, som du skal udfylde med dit navn, din fødselsdato og din bopælsadresse. Nogle af disse oplysninger kan dog være udfyldt på forhånd maskinelt af kommunen. Du skal under alle omstændigheder datere og underskrive følgebrevet, når du har brevstemt.

Ansøg om at stemme hjemme

Hvis du er syg, eller på anden måde fysisk ikke er i stand til at forlade dit hjem, kan du ansøge om at stemme i dit hjem. Du skal søge kommunen om at stemme i dit hjem.

Hvis kommunen mener, at du er berettiget til at stemme hjemmefra, vil I sammen aftale et tidspunkt, hvor to tilforordnede vælgere vil komme til dit hjem med en brevstemmeseddel.

Du kan læse mere om, hvordan du søger om at brevstemme i eget hjem, på borger.dk

Kontakt

Portræt af Helena Hanna Holm på hvid baggrund

Helena Hanna Holm

Politisk konsulent
41 85 10 49
Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21