Gør det sociale frikort permanent

Høringssvar vedr. lov om ændring af lov om forsøg med socialt frikort

Høringssvar

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen og tilslutter sig forslaget om forlængelse af frikortet og forhøjelse af beløbsgrænsen med nedenstående bemærkninger:

Rådet anbefaler, at det sociale frikort gøres permanent

Det sociale frikort har gennem de seneste fire år vist sig at have en løfteevne for mennesker i social udsathed. Ud over penge på kontoen giver ordningen disse mennesker troen på, at de kan bidrage og er velkomne i fællesskabet. På den måde virker succesen fra det sociale frikort som en løftestang for social progression. Det kræver et stort arbejde at få det sociale frikort ordentligt i gang, og ikke alle kommuner har implementeret det lige godt. For de socialt udsatte mennesker, som er blevet støttet i at anvende det sociale frikort, har det betydet en meget stor forbedring af livskvaliteten. Derfor er det værd at investere i. Gøres frikortet permanent, øges incitamenterne i kommunerne til implementering af ordningen. Efter mere end fire år må ordningen siges at være velafprøvet. Derfor anbefaler rådet, at ordningen gøres permanent.

Rådet anbefaler bedre implementeringsunderstøttelse

Det anbefales, at der afsættes midler til at implementere ordningen i kommunerne. På trods af at brugen af frikortet er stigende, er der stadig mange kommuner, der ikke for alvor er kommet i gang med ordningen.

Der er et stort potentiale i at udbrede både viden om og anvendelsen af ordningen i kommunerne, samt i at dele de gode erfaringer, der hidtil er opnået. En indsats på dette område kunne sætte fokus på oplysning om mulighederne for det sociale frikort, der hvor borgerne er (fx i samarbejde med væresteder), på håndholdt hjælp til at finde et frijob, på bedre opsøgende arbejde og på hjælp til virksomheder samt flere frijobs i kommunen.