Om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om sygedagpenge og forskellige andre love

Høringssvar vedrørende forslag om lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om sygedagpenge og forskellige andre love.

Høringssvar

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen og tilslutter sig delvist lovforslaget med
nedenstående bemærkninger:

Hold fokus på, hvad der hjælper den enkelte borger tættere på job

Kravet i lovforslaget om mere målrettede tilbud skal sikre en omlægning af den del af
beskæftigelsesindsatsen, der i dag gives som såkaldt ”øvrig vejledning og opkvalificering”.
Omlægningen skal bidrage til, at kommunerne i højere grad aktiverer borgere gennem
virksomhedsrettede tilbud, ordinære løntimer og ordinær uddannelse.

Rådet understreger vigtigheden af, at virksomhedsrettede tilbud kun gives, når det giver mening for den enkelte borgers forløb. Omlægningen til flere virksomhedsrettede tilbud vil betyde et øget behov i kommunerne for at skaffe praktikpladser, hvor der før kunne gives et alternativt tilbud.

For nogle borgere længere fra arbejdsmarkedet vil en virksomhedsrettet indsats ikke være det rigtige og der vil derfor stadig være behov for at kunne give alternative tilbud.

I denne omlægning er det vigtigt at sikre, at der stadig er fokus på kvalitet og individuelle hensyn i de virksomhedsrettede tilbud. Effekten af virksomhedsrettede tilbud risikerer at mindskes, hvis fokus bliver på at opfylde et bestemt måltal for antal virksomhedsrettede tilbud, frem for på at give de tilbud, der passer bedst til borgeren.

Rådet foreslår, at de fokusmål, som kommunerne beskæftigelsesindsats måles på, tager
udgangspunkt i kvalitet, frem for kvantitet. Målinger på, hvorvidt der gives et bestemt antal aktive tilbud, risikerer at give kommunerne et uhensigtsmæssigt incitament til at sende borgere i tilbud, der ikke nødvendigvis gavner den enkelte borger, men kun har til formål at jobcenteret samlet når et fastsat måltal.

Denne incitamentsstruktur risikerer at medføre meningsløs eller ligefrem skadelig aktivering, hvis udsatte borgere sendes i virksomhedsrettede tilbud uden effekt.

Besparelser i administration må ikke gå ud over afklaringsretten

Generelt er Rådet bekymret for de besparelser i administration, der lægges op til i anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen. Rådet opfordrer til, at der i udmøntningen af denne del sikres, at der ikke i sidste ende skæres i tiden til borgerne.

Rådet ser særligt frem til indførelsen af afklaringsretten til borgere over 30 år, som har været i kontanthjælpssystemet i to år eller mere. Denne ret blev aftalt med Aftale om nyt
kontanthjælpssystem med plads til børnene (juni, 2022). Det skal sikres, at der er tilstrækkeligt med ressourcer i jobcentrene til at gennemføre de løbende genvurderinger.