Danmark pynter på beskrivelserne af reformer i den nationale rapport til FN's Menneskerettighedsråd

Hvert fjerde år skal hvert medlemsland af FN bidrage til en national rapport om landets efterlevelse af menneskerettighederne. Danmarks nationale rapport til FN's Menneskerettighedsråd har netop været i høring. Rådet mener i den forbindelse, at regeringens refomer af blandt andet førtidspension og kontanthjælp omtales unuanceret i udkastet til Danmarks rapportering. Det fremgår således af udkastet som om, at reformerne er en ren gevinst for de berørte borgergrupper. Det billede kan Rådet for Socialt Udsatte desværre ikke genkende.

Høringssvar

Høring vedr. udkast til Danmarks anden nationale rapport til FNs Menneskerettighedsråd under den Universelle Periodiske Bedømmelse (UPR)

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen af ovenstående

I udkastet omtales blandt andet førtidspensions/fleks-reformen, kontakthjælpsreformen samt de nyligt gennemførte ændringer af integrationsydelsen, der som bekendt er blevet reduceret med op til 50 procent.

Rådet mener i den forbindelse, at de tre reformer/ændringer omtales unuanceret i udkastet til Danmarks anden nationale rapport til FNs Menneskerettighedsråd. Det fremgår således af de nuværende formuleringer i udkastet som om, at reformerne/ændringerne er en ren gevinst for de berørte borgergrupper. Det billede kan Rådet for Socialt Udsatte desværre ikke genkende. Analyser har vist, at reformerne også vil medføre marginalisering af en del af de berørte grupper i form af stigning i antallet af personer, der langvarigt er i lavindkomstgruppen.

Rådet for Socialt Udsatte opfordrer til, at der gives et mere fyldestgørende billede af reformernes indhold og ikke mindst konsekvenser for de berørte borgergrupper, og at det derfor som minimum tilføjes fx i hhv. punkt 1, 5 og 6 under ”Vulnerable persons/Persons with disabilities”, at muligheden for at opnå førtidspension er blevet betydeligt forringet samt at den lave kontanthjælpsydelse for unge er blevet udvidet med reformen af kontanthjælp, hvilket har som konsekvens, at flere mennesker fremover langvarigt vil befinde sig i lavindkomstgruppen.