Rådet opfordrer til sammenhængende patientforløb i sundhedsloven

Rådet for Socialt Udsatte opfordrer til, at der i lovforslaget om ændring af sundhedloven tages skridt til at forbedre rammerne, så socialt udsatte mennesker også kan få gavn af et mere sammenhængende, koordineret og integreret patientforløb.

Høringssvar

Vedr. forslag til ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet.

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen.

Som det fremgår af de almindelige bemærkninger er ambitionen med lovforslaget at skabe mere sammenhæng i patientforløbene. Rådet for Socialt Udsatte har længe efterspurgt mere sammenhængende, integrerede og koordinerede forløb, der også kan komme mennesker med flere og sammensatte problemer til hjælp. Det gælder fx mennesker med en dobbeltdiagnose som alt for ofte ikke kan få en samtidig og integreret hjælp for deres psykiske lidelse og for deres misbrug.

Et andet stort problem er at mange socialt udsatte mennesker rent faktisk ikke har en alment praktiserende læge, og hvis de har en læge, er en del af dem ikke velkomne til at komme i konsultationen.

Det er derfor en mangel i lovforslaget, at rammerne for at forbedre socialt udsattes sundhed ikke adresseres en eneste gang, når man samtidig tager i betragtning at to undersøgelser for nyligt har vist, at socialt udsattes sundhed, sygelighed og trivsel er markant dårligere end befolkningen som helhed (jf. SUSY Udsat 2012 og 2007), og at socialt udsatte i gennemsnit dør 22 år før befolkningen som helhed, (jf. Dødelighed blandt socialt udsatte i Danmark 2007-2012). Den velfungerende ordning med socialsygeplejersker er fx trods gode virkninger, stadig kun udbredt til seks hospitaler i Region Hovedstaden, og er således ikke udbredt til andre regioner.

Rådet for Socialt Udsatte skal derfor opfordre til, at der i lovforslaget tages skridt til at forbedre rammerne, således at også socialt udsatte mennesker kan få gavn af et mere sammenhængende, koordineret og integreret patientforløb.