Rådets høringssvar om styrket indsats i ghettoområderne

Rådet finder italesættelsen af problemet med ord som ghetto dybt problematisk og stigmatiserende. I stedet for at tale om ghettoområder vil Rådet bruge begrebet udsatte boligområder. Den eksisterende debat om udsatte boligområder mangler fokus på fattigdom som et centralt bagvedliggende problem.

Høringssvar

Svar på høring af lovforslag om lov om ændring af lov om almene boliger mv. (styrket indsats i ghettoområderne og anvendelse af den almene boligsektors midler) Overordnet finder Rådet for Socialt Udsatte italesættelsen af problemet med ord som ghetto dybt problematisk og stigmatiserende. I stedet for at tale om ghettoområder vil Rådet i det følgende bruge begrebet udsatte boligområder.

Rådet for Socialt Udsatte skal gøre opmærksom på, at der i den generelle debat om udsatte boligområder, er alt for lidt opmærksomhed på betydningen af fattigdom. Fattigdom er en væsentlig del af problemet.

En stor andel af mennesker på de laveste sociale ydelser bor i de udsatte boligområder. Det er veldokumenteret, at de laveste kontanthjælpsydelser ikke får mennesker i job, men tværtimod piller modet fra modtagerne. Det fremgår blandt andet af delrapporter fra forskningsprojektet om konsekvenserne af de laveste sociale ydelser, som er under gennemførelse af et forskningssamarbejde under ledelse af professor Jørgen Elm Larsen, Sociologisk Institut.

Fattigdom og de øvrige social problemer i de udsatte boligområder giver et stort behov for boligsociale indsatser. Rådet tager til efterretning, at der afsættes midler fra Landsbyggefonden til boligsociale indsatser. Lovændringen burde i endnu højere grad fokusere på at styrke den brede gruppe af socialt udsatte, som udgør befolkningsgrundlaget i de udsatte boligområder. De ressourcer socialt udsatte har, kan kultiveres gennem samvær og fællesskab i værestedstilbud. Derved bidrages til at give boligområderne et mere positivt image, fordi borgerne gøres til medspillere samtidig med, at sammenhængskraften i lokalsamfundet forstærkes.

En større variation i beboersammensætningen i de udsatte boligområder kan være en udmærket målsætning, men det skal sikres, at de borgere, der bliver afvist, får alternative muligheder. I den sammenhæng er det særlig betænkeligt, at der indføres forbud mod kommunal anvisning af løsladte fra kriminalforsorgen til de udsatte områder, uden en tilsvarende skærpelse af krav til kommuner om at finde en alternativ bolig. Rådet vil gerne minde om, at et element i regeringens Hjemløsestrategi netop er at forhindre udskrivning til hjemløshed.

Det står i bemærkningerne til lovforslag, at problemerne med ghettoisering og koncentration af udsatte beboere i bestemte områder kun kan løses, hvis alle bidrager. Rådet skal i den forbindelse pege på, at lovforslaget ikke åbner op til det private udlejningsbyggeri eller lejeboliger i andre kommuner. Det ville åbne endnu mere op.

Emne