Drop fængselsstraf til hjemløse

Sats på bedre sociale indsatser til hjemløse og hjælp med en værdig hjemsendelse til de udenlandske hjemløse i stedet for at gøre skærpet straf permanent.

Debatindlæg

Af Vibe Klarup formand for Rådet for Socialt Udsatte. Indlægget er bragt i Information den 4. maj 2020, 1. sektion, side 18.

I disse tider er lovmøllen sat på lavt blus. Folketinget har dog taget hul på behandlingen af justitsminister Nick Hækkerups (S) forslag om at gøre den midlertidige lov om skærpet straf for såkaldt utryghedsskabende tiggeri permanent.

Mener Folketinget virkelig stadig, at 14 dages fængselsstraf til hårdt marginaliserede mennesker, der tigger, er en bedre løsning end at hjælpe dem på fode igen? Rådet for Socialt Udsatte mener, at skærpet straf for tiggeri er udtryk for en politik, der bekæmper hjemløse og marginaliserede mennesker frem for at bekæmpe hjemløshed og marginalisering.

Mener Folketinget virkelig stadig, at 14 dages fængselsstraf til hårdt marginaliserede mennesker, der tigger, er en bedre løsning end at hjælpe dem på fode igen?
...

I det forståelsespapir, som regeringen bygger sin eksistens på, står der, at man vil »hjælpe de mest udsatte«. For mig at se er dette en anledning til at gøre netop det: Sats på bedre sociale indsatser til hjemløse og hjælp med en værdig hjemsendelse til de udenlandske hjemløse i stedet for at gøre skærpet straf permanent.

Da Folketinget i 2017 indførte den skærpede straf, var det tydeligt, at det primært var udenlandske hjemløse, der skulle rammes. Straffen kan dog gives til alle, som gør sig skyldige i tiggeri. De domme, der er faldet, viser, at skærpelsen har ramt mennesker, som bare har siddet passivt med en kop, folk har lagt penge i.
Er man hjemløs, har man brug for sociale indsatser, ikke 14 dage i fængsel. Det gælder også for udenlandske hjemløse.

Er man syg, har misbrug eller stor gæld derhjemme, hjælper 14 dage i fængsel heller ikke på lysten til at rejse hjem. Der er brug for en social og sundhedsfaglig indsats, hvis man skal kunne tage beslutningen om en eventuel rejse.

Transitprogrammet i København leverede en sådan indsats, men den er nu sparet væk i det kommunale budget for 2020, og det, mener jeg, er helt forkert.

Vi kan ikke løse sociale problemer med fængselsstraf - det håber jeg, at Folketinget vil indse.
...

Prisen på den skærpede straf er godt otte millioner kroner om året. Det beløb kan hjælpe mange af dem, der tigger. Ifølge Projekt UDENFOR er op mod 200 udenlandske hjemløse om året rejst hjem fra København ved hjælp af det nu lukkede transitprogram. Det kostede blot 2,7 millioner kr. om året. Der er altså til næsten tre års drift af transitprogram i ét års drift af skærpet straf.

Vi kan ikke løse sociale problemer med fængselsstraf - det håber jeg, at Folketinget vil indse.