Forslag til en værdighedsreform: Fra systemer til mennesker

På baggrund af regeringens planer om at skabe en ny og værdig politik for de allermest udsatte har Rådet for Socialt Udsatte udarbejdet en række anbefalinger til en værdighedsreform.

Kvinde i social udsathed vasker op
Nyhed

Rådet ser meget positivt på regeringens planer om at skabe grundlæggende forandringer i den måde, vi møder vores mest udsatte medmennesker på.

Det er mennesker, der har så svære problemer, at de ikke kan få den hjælp, de har behov for og ret til. Mennesker, som er afhængige af, at vi flytter fokus fra systemet til mennesket og reformerer den måde, vi har indrettet hjælpen på, så de kan få et bedre, mere værdigt liv og blive en del af fællesskabet.

Derfor anbefaler rådet en reform af indsatsen for de mest udsatte baseret på et nyt menneskesyn, hvor der oprettes specialiserede ACT-enheder, der giver udsatte mennesker én indgang til en samlet hjælp.

- Vi skal turde at fjerne systembarrierer og nedbryde siloer. Vi skal gøre op med systemer, som ikke tager udgangspunkt i mennesket og ikke taler sammen på tværs, og i stedet give helhedsorienterede indsatser med fokus på, hvad den enkelte har brug for og ønsker for sit eget liv, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

ACT-enhederne skal anvende ACT-metoden (Assertive Community Treatment), som er en evidensbaseret støtte- og behandlingsindsats, der giver borgere med kompleks udsathed en helhedsorienteret, specialiseret og fremskudt indsats.

I enhederne samles relevante fagpersoner - sundhedsarbejdere, socialrådgivere, psykiatere, jobkonsulenter etc. – om at give socialt udsatte mennesker integrerede, opsøgende og værdige indsatser.

Du kan læse meget mere om ACT-enhederne og rådets anbefalinger her:

Rådet anbefaler
Kvinde på seng ryger cigaret

Rådets forslag til en ny og værdig politik for de mest udsatte.

Indsatser efter ACT-metoden vil samtidig være en langt klogere brug af de mange midler, som i dag bruges på akutte ydelser - ydelser, som kun hjælper her og nu, men ikke løfter mennesker ud af social udsathed. Der er altså både menneskelige og samfundsøkonomiske gevinster at hente, samtidig med at man giver værdighed og en vej ind i fællesskabet til udsatte mennesker.

Herunder kan du møde en række mennesker, der har erfaring med udsathed, og høre, hvad værdighed er for dem, og hvad de vil anbefale regeringen at gøre.

Katrine
Video

Regeringen vil lave en værdig politik for de mest udsatte. Men hvad betyder værdighed for dem, det hele handler om? Og hvad vil de...

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41851021