Udskældt sanktion afskaffes for udsatte kontanthjælpsmodtagere

Reglen om skærpet rådighedssanktion for udsatte kontanthjælpsmodtagere fjernes fra næste år, fordi kommunerne har haft store udfordringer med at administrere reglen.

Portræt af ung kvinde
Nyhed

Fra næste år kan aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere ikke længere blive ramt af en skærpet rådighedssanktion, som betyder, at de kan miste deres indtægt i op til tre måneder.

Kommunerne har haft store udfordringer med at administrere reglen, og derfor har regeringen, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti indgået en aftale om at fjerne den.

- Det er meget positivt, at udsatte kontanthjælpsmodtagere ikke længere risikerer at miste deres ydelse uretmæssigt, fordi reglen om skærpet sanktionsmulighed er så kompleks, at kommunerne har svært ved at administrere den, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Mange af de her mennesker har svære sociale problemer, og de bliver mere udsatte af at miste deres indtægt. Derfor er det godt, at regeringen og aftalepartierne er blevet enige om at tage hånd om problemet, som allerede har ramt alt for mange. Vi håber, at aftalen virker, siger hun.

Den skærpede rådighedssanktion betyder, at aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kan miste deres ydelse i op til tre måneder, hvis de mere end en gang undlader at overholde rådighedsforpligtigelsen uden rimelig grund. 

Sidste år viste en undersøgelse fra Ankestyrelsen dog, at kommunerne har store udfordringer med at administrere reglen korrekt.

Der var blandt andet eksempler på sager, hvor kommuner vurderede, at borgere udviste manglende rådighedsvilje, uden at begrunde vurderingen tilstrækkeligt. I andre sager var der ikke foretaget partshøring, inden borgere blev sanktioneret.

Ifølge Ankestyrelsen skulle samtlige af de undersøgte sager, som omfattede aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, omgøres.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) glæder sig derfor også over den nye aftale.

- Det er uholdbart, at nogle af vores mest udsatte borgere kan miste hele deres ydelse i flere måneder, når vi samtidig kan konstatere, at reglerne er så komplekse, at kommunerne ikke kan sagsbehandle korrekt, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Den nye aftale betyder også, at kommunerne fremover får frihed til selv at beslutte, om kontanthjælpsmodtagere skal sygemelde sig til jobcentret eller i det beskæftigelsestilbud, de deltager i.

For at aftalen kan træde i kraft, kræver det en lovændring, som forventes at blive fremsat i Folketinget til efteråret.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41851021