Hjælp til lejere kommer for langsomt og tildeles uhensigtsmæssigt

Høringssvar vedr. tilskud til midlertidig huslejenedsættelse i visse almene boligafdelinger.

Høringssvar

Rådet for Socialt Udsatte takker for høringen. Rådet deler analysen i lovforslaget om, at inflationen akut presser en del lejere økonomisk med den risiko, at flere ikke kan betale husleje og derved risikerer udsættelse, men rådet kan ikke tilslutte sig løsningsforslaget af følgende årsager:

  1. Hjælpen kommer for langsomt. Ordningen indebærer en længere proces, hvor der skal udarbejdes kriterier for tildeling af midler, hvorefter boligafdelingerne skal ansøge og have tilsagn om  huslejenedsættelser, før pengene endelig kan komme ud og virke. Ifølge social- og  boligministeren vil hjælpen tidligst kunne udbetales i september (dr.dk d. 6. marts).  Langsomheden i ordningen risikerer at medføre unødige udsættelser af lejere.
  2. Hjælpen tildeles uhensigtsmæssigt, fordi den går til boligafdelinger i stedet for beboere. Tildelingsmetoden betyder, at velstående beboere i økonomisk udfordrede almene boligforeninger får huslejenedsættelser, mens økonomisk udfordrede beboere i mindre udfordrede boligforeninger ikke får. Det betyder, at udsatte borgere i almene boligforeninger behandles forskelligt.
  3. Hjælpen gives kun til almene lejemål. Det betyder, at det store antal udsatte lejere, der bor i private lejemål, mange af dem på landet, ikke får hjælp. Den type lejere er typisk mindre beskyttede end almene lejere.

Rådet anbefaler derfor, at man, i stedet for den foreslåede ordning, hjælper lejerne gennem en midlertidig forhøjelse af boligstøtten. På den måde kan hjælpen målrettes lejerne med de laveste indkomster, uanset hvilken boligforening de bor i, eller om de bor privat eller alment. En midlertidig forhøjelse af boligstøtten ville kunne udbetales hurtigt, så meget økonomisk pressede borgere ikke risikerer at måtte gå fra hus og hjem inden hjælpen når frem.