Kommunerne skal alligevel hjælpe med ekstraudgifter til varme, gas og el

Ankestyrelsen ændrer praksis, så økonomisk pressede borgere alligevel kan få hjælp til uforudsete energiudgifter. Kommunerne skal genoptage sager afgjort siden 1. oktober 2021, som ikke følger den nye praksis. Ankestyrelsen genoptager selv de sager, der er behandlet hos dem.

Nyhed

Rådet for Socialt Udsatte glæder sig over udsigten til en mulig økonomisk håndsrækning til mange af de mennesker, som har haft sværest ved at få økonomien til at hænge sammen på grund af de stigende energipriser.

Ansøgninger om hjælp og enkeltydelser er i vid udstrækning blevet afvist af kommunerne hidtil, men nu betyder en ændring fra Ankestyrelsen, at de forhøjede energiudgifter kan betragtes som uforudsete, og at borgere derfor kan søge om hjælp til deres el- og varmeregninger via enkeltydelser.

De op mod 200 millioner kroner, som regeringen har afsat til en såkaldt varmepulje, kan altså nu for alvor komme i spil.

- Det er rigtig godt, at Ankestyrelsen og kommunerne nu genoptager sager om hjælp til høje energiregninger. Men der skal også tages højde for alle de tilfælde, hvor en borger slet ikke har søgt om hjælp, fordi de er blevet oplyst, at der ikke er grundlag for bevilling, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Vi forventer derfor, at kommunerne anstrenger sig og gør en aktiv indsats for at finde de borgere, der har ansøgt og fået afslag, eller som slet ikke har søgt på grund af mundtlige afslag, siger Kira West.

Rådet har adskillige gange påpeget, at §81 i aktivloven også bør omfatte de stigende energipriser, da den enkelte borger ikke har kunnet forudse prisstigningerne.

Det er Ankestyrelsen nu - efter dialog med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering - enig i, og Ankestyrelsen har derfor lavet en såkaldt principmeddelelse og sendt orienteringsbrev til alle kommuner og KL.

Praksismeddelelsen indebærer

  1. at forsyningskrisen i perioden fra 1. oktober 2021 til udgangen af april 2023 er en så ekstraordinær situation, at ekstraudgifterne (ikke normaludgifterne) generelt har været uforudsigelige for borgerne
  2. at perioden fra 1. oktober 2021 til udgangen af april 2023 skal anses for at være en kortere afgrænset periode. Det betyder, at der vil kunne bevilges hjælp, selvom der er behov for hjælp måned efter måned i hele den periode, hvor ekstraudgifterne generelt har været uforudsigelige.

Der kan kun bevilges hjælp til ekstraudgifterne, hvis de øvrige betingelser i aktivlovens § 81 er opfyldt, herunder at borgeren ikke selv har økonomisk mulighed for at betale dem.

Herudover præciserer principmeddelelsen, at førtidspensionister efter en konkret vurdering kan være i målgruppen for hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter, men at det ikke i sig selv udgør en social begivenhed at være førtidspensionist. 

Betingelser for at få hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter 
Kommunen skal efter aktivloven yde hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter, hvis: 

  1. ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold (social begivenhed),
  2. ansøgerens egen afholdelse af udgifterne i afgørende grad vil vanskeliggøre den pågældendes og familiens muligheder for at klare sig selv i fremtiden (forebyggende sigte), og
  3. udgiften – som udgangspunkt – er opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudses (uforudsigelighed). 

Videre er det en betingelse, at det ikke er muligt at tilgodese behovet for hjælp efter andre bestemmelser i den sociale lovgivning eller i anden lovgivning. Det skyldes, at aktivlovens regel om hjælp i særlige tilfælde er subsidiær i forhold til hjælp efter andre bestemmelser.

Ankestyrelsens hjemmeside og principmeddelelsen

Sager genoptages

Både sager i Ankestyrelsen og i kommunerne kan genoptages. Ankestyrelsen genoptager sager af egen drift, hvis den er i strid med den nye principafgørelse. Kommunerne skal genoptage sager afgjort i perioden fra den 1. oktober 2021 og indtil offentliggørelsen af principmeddelelsen, hvis sagerne ikke er afgjort i overensstemmelse med principmeddelelsen, og borgeren ikke har klaget til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen skriver følgende på deres hjemmeside:

Vi genoptager sager om enkeltudgifter til varme, gas og el

I perioden fra den 1. oktober 2021 og indtil den 15. oktober 2022 har Ankestyrelsen afgjort sager om hjælp til dækning af energiudgifter, hvor vi har truffet afgørelse med henvisning til, at udgiften ikke har været uforudsigelig eller ikke vedrører en kortere afgrænset periode.

Vi kan selv identificere de sager, der skal genoptages som følge af praksisændringen.

Vi er ved at gennemgå sagerne og kontakter selv de borgere, som er berørt af problemstillingen.

Det er den myndighed, der senest har afgjort sagen, der skal se på sagen igen. Kommunerne skal derfor genoptage sager, de har afgjort i perioden fra den 1. oktober 2021 og indtil offentliggørelsen af principmeddelelsen, hvis sagerne ikke er afgjort i overensstemmelse med principmeddelelsen, og borgeren ikke har klaget til Ankestyrelsen.

Vi har sendt orienteringsbreve til alle kommuner og KL.

Læs den nye principmeddelelse her

Ankestyrelsens hjemmeside