Rådet og DH anbefaler beskæftigelsesministeren at give kommunerne påbud i sagen om uretmæssig sanktionering i kontanthjælp

Kommunerne er gentagne gange blevet gjort opmærksom på, at kontanthjælpsmodtagere med nedsat arbejdsevne er blevet trukket ulovligt i deres kontanthjælp. Men der er ikke blevet rettet op. Derfor opfordrer Rådet og DH nu beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) til at give et påbud.

Brev

Kære Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard

Siden 2016 er i hvert fald 3000 enlige kontanthjælpsmodtagere uretmæssigt blevet trukket i deres ydelse i kortere eller længere tid og i nogle tilfælde i årevis. Kontanthjælpsmodtagerne er blevet vurderet af kommunerne til at have så begrænset en arbejdsevne, at  de er fritaget for kravet om 225 timers arbejde. På grund af fejl er de blevet trukket ca. 1000 kr. om måneden alligevel. Enlige kontanthjælpsmodtagere med begrænset arbejdsevne er den svageste gruppe i kontanthjælpssystemet. De har psykiske, kognitive og/eller fysiske lidelser eller handicap og/eller svære sociale problemer. Det er grunden til, at de ikke opdager et uretmæssigt fratræk i kontanthjælpen. For denne gruppe svarer 1000 kr. til 9 % af deres indkomst, hvilket
kan være forskellen på at kunne betale husleje og medicin eller ej.

Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der ved samkøring af registre har opdaget fejlen. Sagen er blevet dækket grundigt af DR d. 5. januar1. STAR gjorde allerede kommunerne opmærksomme på fejlen i 2020 og har siden da henvendt sig gentagne gange, og senest har beskæftigelsesministeren henvendt sig til kommunerne. På trods af det vurderer STAR, at kun tre kommuner i tilstrækkelig grad har fulgt op. Aarhus kommune har valgt at gennemgå sagerne manuelt og derved fundet 10 gange flere potentielle sager end dem, der er blevet identificeret fra STAR. Tallene fra Aarhus indikerer derfor, at problemet kan være langt større end de estimerede berørte 3000 borgere.

Rådet for Socialt udsatte og Danske Handicaporganisationer anbefaler derfor:

  • At det pålægges kommunerne manuelt at gennemgå alle berørte sager fra og med 2016 for at sikre, at borgerne får de ydelser, de er berettiget til
  • At kommunerne orienteres om, at de har en særlig pligt til varsling og vejledning af borgere, hvis hjælp kan bortfalde eller blive nedsat som følge af 225-timersreglen (jf. varslingsbekendtgørelsen). Hvis borger fratrækkes ydelser, skal de orienteres både skriftligt og i samtalerne, så det fremadrettet sikres, at borgerne får den kontanthjælp, de er berettigede til og undtages fra 225-reglen, hvis deres arbejdsevne er tilstrækkelig begrænset.

Afdækningen bør desuden have indflydelse på den kommende kontanthjælpsreform Udover at den konkrete sag viser, at mange borgere ikke har modtaget den ydelse, de er visiteret til, sætter den også lys på, at borgere uden reel arbejdsevne kan være i kontanthjælpssystemet i flere år. Det er hverken lovens intention eller menneskeligt forsvarligt, at borgere i social udsathed med handicap eller kroniske lidelser udsigtsløst fastholdes i kontanthjælpssystemet. Derfor tydeliggør sagen, at der i forbindelse med en kommende kontanthjælpsreform bør indføres lovpligtig genvurdering af kontanthjælpsmodtageres beskæftigelsesevne efter et år, som vi og mange andre aktører på området har foreslået. I forbindelse hermed skal det afklares, hvilket tilbud der kan bringe borgeren videre (revalidering, ressourceforløb, fleksjob eller andre indsatser).

Rådet for Socialt Udsatte og Danske Handicaporganisationer står naturligvis til disposition ift. uddybninger af anbefalingerne.

Henvendelsen er også sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg

Venlig hilsen

Kira West
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

&

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

1 https://www.dr.dk/nyheder/indland/tusindvis-trukket-ulovligt-i-kontanthjaelp-kommuner-har-vidst-det-et-aar-uden