Corona-anbefalinger: Danmark skal have et socialt beredskab

Socialt udsatte mennesker blev ramt særligt hårdt under corona-krisen, da mange hjælpetilbud og indsatser lukkede helt eller delvist ned. Nu er Corona-partnerskabet for Udsatte Voksne klar med en række anbefalinger, som kan forbedre vilkårene for mennesker i social udsathed – også uden for krisetid.

Nyhed

Corona-krisen gik hårdt ud over mange socialt udsatte mennesker, men den banede også vejen for nytænkning i både indsatser og samarbejdsrelationer.

I publikationen ”Erfaringer og anbefalinger fra Partnerskabet for Udsatte Voksne” samler 27 centrale aktører op på, hvad vi har lært af corona-krisen, og hvordan vi kan gøre det bedre i fremtiden.

- Nedlukningen af væresteder og andre sociale tilbud ramte mange socialt udsatte mennesker hårdt. Det skal vi undgå, næste gang vi står i en krise. Men pandemien banede også vej for nye indsatser og fleksible samarbejdsformer på tværs af sektorer, og det skal vi selvfølgelig tage ved lære af. Både så vi er bedre forberedt, næste gang en krise rammer, og så erfaringerne kan bruges uden for krisetider, siger Kira West formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Blandt partnerskabets anbefalinger er et socialt beredskab. Beredskabet skal fungere som en generel handleplan og på forhånd forholde sig til, hvordan der skal ageres på det sociale område, når der opstår en pandemisk krise, en naturkatastrofe, sikkerhedskrise eller lignende. Når krisen rammer, tilpasses beredskabet til den aktuelle situation.

Rådet og Partnerskabet for udsatte voksne anbefaler
Sygeplejersker m.fl. med mundbind og kitler på besøg hos Martin, der sidder i en hospitalsseng, er socialt udsat og svært syg

Rådet for Socialt Udsatte og Partnerskabet for Udsatte Voksne foreslår, at Socialministeriet tager initiativ til at etablere et socialt beredskab

Ud over et socialt beredskab er partnerskabets anbefalinger inddelt i temaerne samarbejde og koordination, digital innovation og social innovation.

Du kan læse hele rapporten og de konkrete anbefalinger fra Partnerskabet for Udsatte Voksne her:

Billede af forsiden af publikationen, blå baggrund med billede af mand der hilser på socialsygeplejerske med albuen (coronahilsen)
Rapport

Der blev gjort mange erfaringer på det sociale område under Covid-19-pandemien. Nogle af de mange erfaringer har ført til en række konkrete anbefalinger fra Partnerskabet for Udsatte Voksne, som du kan læse i denne publikation.

Rådet for Socialt Udsatte og Partnerskabet for Udsatte Voksne

Partnerskabet for Udsatte Voksne var ét af fire partnerskaber på social- og ældreområdet, som den daværende regering nedsatte i 2020 for at skabe tryghed og modvirke mistrivsel under Covid-19-pandemien. Rådet for Socialt Udsatte har haft som opgave at facilitere partnerskabet.