Hjemløsereformen skal gøre op med langvarig hjemløshed

Fremover får kommunerne økonomisk incitament til at hjælpe mennesker i hjemløshed i egen bolig. Rådet opfordrer til lokal politisk opbakning til Housing First og øget samarbejde mellem kommuner og andre aktører.

Mand sidder udendørs og ryger en cigaret
Nyhed

Den længe ventede reform, der skal omstille hjemløseindsatsen og sætte en stopper for langvarig hjemløshed, er trådt i kraft.

Dermed er vejen banet for en Housing First-baseret tilgang til indsatsen i landets kommuner, og det glæder rådets formand, Kira West:

- Vi ved, at Housing First virker. Erfaringer har vist, at man med en egnet, betalbar bolig og en individuelt tilpasset støtte kan hjælpe mindst otte ud af ti mennesker varigt ud af hjemløshed og i egen bolig, siger Kira West.

Fakta: Housing First

Housing First er en helhedsorienteret tilgang til hjemløshed, hvor borgeren tilbydes en selvstændig bolig i almindeligt byggeri og samtidig modtager en individuelt tilrettelagt bostøtte.

Housing First bygger på en række kerneprincipper - herunder:

  • Boligen som en basal menneskeret
  • Respekt, empati og medmenneskelighed over for alle borgere
  • En forpligtelse til at samarbejde med borgerne, så længe de har behov
  • Udgangspunkt i borgerens behov og selvbestemmelse
Kilde: Social- og Boligstyrelsen, Manual til hjemløseområdet

- Derfor håber vi selvfølgelig, at kommunerne vil arbejde målrettet mod at skaffe billige boliger og samtidig tilbyde den helhedsorienterede sociale og praktiske støtte, som den enkelte har brug for, så den nye lovgivning får den ønskede effekt, siger hun.

Ifølge den seneste hjemløsetælling fra VIVE er antallet af hjemløse faldet i særligt de kommuner, som allerede har arbejdet med Housing First.

Kræver politisk opbakning

Den nye lovgivning på området betyder, at kommunerne nu får økonomisk incitament til at hjælpe mennesker i hjemløshed med at få en billig bolig og give dem individuel støtte efter Housing First-tilgangen.

Reformen bliver dog kun en succes, hvis der er politisk opbakning til Housing First i kommunerne, understreger Kira West.

- Her er det helt afgørende med et systematisk og vedholdende samarbejde mellem enheder og forvaltninger i kommunerne, men også samarbejde mellem kommuner og boligorganisationer, hjemløseorganisationer, psykiatri, civilsamfund og andre centrale aktører, der har med mennesker i hjemløshed at gøre, siger hun.

Fakta: Hjemløshed i Danmark

I Danmark lever omkring 5.800 mennesker i hjemløshed. Det er et fald på 10 procent siden 2019.

Det er især antallet af gadesovere og antallet af unge i hjemløshed, der er faldet.

Det viser VIVEs kortlægning af hjemløshed 2022, hvor hjemløsheden i uge 6 er blevet opgjort på landsplan.

Kilde: VIVE, Hjemløshed i Danmark 2022

Du kan læse meget mere om Housing First hos Social- og Boligstyrelsen eller dykke ned i den seneste hjemløsetælling hos VIVE

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21