Ny aftale styrker samarbejde om bankkonto til udsatte

Rådet er blandt parterne i en ny aftale, som skal sikre, at mennesker i hjemløshed og andre former for social udsathed kan få adgang til en bankkonto.

Aftale om adgang til bankkonto

Foto: Erhvervsministeriet

Nyhed

Det forværrer situationen for mennesker, der i forvejen har svære problemer, når de ikke kan få adgang til deres penge.

Det er derfor positivt, at erhvervsminister Morten Bødskov har taget initiativ til en ny aftale om de mest udsatte menneskers ret og adgang til en basal betalingskonto.

- Uden en bankkonto kan man ikke få adgang til sine egne penge, og uden penge kan man ikke betale husleje og alle andre basale udgifter. Det forværrer situationen for mennesker, der i forvejen har svære problemer, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Som borger i Danmark har man ret til at have en bankkonto, og alligevel har vi ventet alt for længe på reelle løsninger. Derfor er vi meget glade for, at ministeren har taget initiativ til at etablere et partnerskab mellem dem, der skal og kan løse problemet – og vi glæder os til samarbejdet, siger hun.

Aftalen er indgået af Erhvervsministeriet, Finans Danmark, KL, Rådet for Socialt Udsatte, Frelsens Hær, Stenbroens Jurister, Gadejuristen, Hus Forbi, SAND - de hjemløses landsorganisation og SIND – Landsforening for psykisk sundhed.

Med aftalen styrkes samarbejdet mellem banker, kommuner og organisationerne i et nyt forum, som blandt andet skal undersøge, hvordan bankerne og borgerne får den bedste kontakt.

Derudover skal en ny fælles vejledning skabe klarhed om regler og fremgangsmåder, når mennesker i hjemløshed og andre udsatte mennesker skal have en basal betalingskonto.

Vejledningen omfatter blandt andet eksempler på, hvad man gør i situationer, hvor borgeren ikke har billede-id eller fast bopæl, og oplysninger om klageprocesser.

Og så sikrer aftalen, at Hus Forbi-sælgere undgår at skulle åbne en erhvervskonto, men i stedet kan bruge deres private konti til indtægter fra avissalget.

- Vi har som samfund et stort ansvar for at beskytte borgernes rettigheder, og det gælder særligt, når vi taler om socialt udsatte. Vi har desværre set sager, hvor borgere ikke har kunnet få adgang til en konto i bank, der i sidste ende betyder, at de ikke har haft adgang til deres egne penge eller ydelser, de har krav på, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

- Derfor er jeg glad for, at både Finans Danmark, KL og organisationerne bag de socialt udsatte borgere har løftet ansvaret, så vi i dag står med en aftale, der skal sikre, at de udsatte borgere får en reel adgang til en bankkonto, siger han.

Du kan læse mere om aftalen her.

Kontakt

Portræt af Kristian Volden

Kristian Volden

Presse- og kommunikationskonsulent
41 85 10 21