Om udvidelse af ordning om udslusningsboliger og indretning af bofællesskaber mv.

Høringssvar vedr. Lovforslag om udvidelse af ordning om udslusningsboliger og indretning af bofælllesskaber m.v.

Høringssvar

Rådet tilslutter sig lovforslaget med følgende bemærkninger:

  1.  Den nye ordning med udslusningsboliger gør det muligt for kommunerne også at anvise almene ældreboliger og almene ungdomsboliger til udslusningsboliger. Samtidig udvides målgruppen for udslusningsboliger, så det ikke kun er mennesker der udskrives fra et herberg, der kan anvises, men også mennesker, der sover på gaden, hos venner og bekendte og mennesker i risiko for hjemløshed. Endelig bliver det muligt for kommuner at udvide tidsrammen for, hvor længe en bolig kan udlejes som udslusningsbolig.

    Lovforslaget vil forbedre kommunernes mulighed for at hjælpe mennesker i hjemløshed eller risiko for hjemløshed i bolig. Ordningen vil kunne styrkes yderligere, ved at det gøres muligt at anvende private lejeboliger som udslusningsboliger. Mulighederne for at indgå samarbejde med private udlejere om kommunalanvisning er forbedret med seneste ændring af lov om kommunal anvisningsret. Hvis dette instrument skal tages i anvendelse, er der brug for udslusningsordningen, da private udlejningsboliger generelt er væsentligt dyrere end almene boliger. Rådet tilslutter sig lovforslaget, og anbefaler at der også gives mulighed for at kommunerne kan bruge private lejeboliger til udslusningsboliger.
     
  2. Lovforslaget permanentgør frikommuneforsøget med bofællesskaber og udbreder det til hele landet. Forslaget giver kommunerne mulighed for at afholde udgifter i forbindelse med kollektive familieboligbofællesskaber. På den måde skaber ordningen flere muligheder i arbejdet med at finde boligløsninger til mennesker i hjemløshed. Rådet tilslutter sig lovforslaget.

    Samtidig anbefaler Rådet, at kommunerne også får mulighed for at etablere kollektive ungdomsboligfællesskaber i nybyggeri i større og dyrere familieboliger. Kollektive ungdomsboligfælleskaber kan bidrage til at aflaste presset på de små, billige almene boliger, som der er stor mangel på.