LUK

Hjemløshed

Hjemløshed - en ekstrem form for udsathed

"Jeg fortæller ikke mine venner, hvor jeg bor." - Kvinde, 25 år, bor på et ungdomsherberg

Hjemløshed er et stigende problem i Danmark. Den seneste hjemløsetælling viser, at antallet af hjemløse er steget fra 4.998 i 2009 til 6.431 hjemløse i 2019. Når man tæller, hvor mange hjemløse, der er i Danmark, er der tale om et øjebliksbillede. Antallet af mennesker, som er berørt af hjemløshed er derfor med al sandsynlighed endnu højere, end de officielle tal fra hjemløsetællingerne viser.

Hjemløshed i Danmark handler om meget mere end manglen på et tag over hovedet. Ofte er det alvorlige sociale problemer - som psykisk lidelse, fattigdom, misbrug og dårlige sociale netværk - der ligger bag hjemløsheden. Nogle hjemløse har faktisk en bolig, men de kan ikke finde ud af at være i den. Andre er blevet sat ud af deres bolig, fordi de ikke kunne betale deres regninger.

Mange af de unge, som er i dag er hjemløse, ligner måske ikke hjemløse ved første øjekast. Det er sårbare unge, som måske starter med at sove rundt omkring på sofaer hos bekendte, for så til sidst at ende på gaden eller på et herberg.

Selvom hjemløshed handler om meget mere end tag over hovedet, er en væsentlig problematik, som bidrager til hjemløshed, manglen på billige boliger, som socialt udsatte kan betale. Det er en problematik, som Rådet tidligere har haft særligt fokus på.

I 2009-2013 blev der gennemført en stor hjemløsestrategi i 17 kommuner. Siden er strategiens Housing First-metoder blevet forankret og udbredt til flere kommuner. Men selvom der er gennemført en hjemløsestrategi, er antallet af hjemløse ikke faldet markant.


Hjemløshed er en ekstrem form for udsathed, og Rådet mener, at bekæmpelse af hjemløshed skal stå højt på den politiske dagsorden. Rådet understreger også, at der forsat er et stort behov for akuttilbud til hjemløse i form af midlertidige bosteder, natcaféer og varmestuer, hvor hjemløse kan komme hen, hvis de har akut brug for hjælp.


Du kan læse meget mere om, hvad Rådet mener om hjemløshed, ved at gå ind i nyhedsarkivet eller under publikationer og vælge temaet 'Hjemløshed'.

 

Knæk kurven - alle har ret til et hjem!

På baggrund af rapporten Benspænd og god praksis i arbejdet med hjemløse borgere har Rådet for Socialt Udsatte fået udarbejdet tre animationsfilm, der hver især illustrerer et  "benspænd". Se videoerne herunder.

Klik på billedet for at se videoen "Knæk kurven - alle har ret til et hjem! #1 Historien om hvorfor Jonas er hjemløs".
Klik på billedet for at se videoen "Knæk kurven - alle har ret til et hjem! #2 Historien om hvorfor Nina ikke får hjælp af kommunen".
Klik på billedet for at se videoen "Knæk kurven - alle har ret til et hjem! #3 Historien om hvorfor Michael ikke bare kan finde en bolig".